2024. április 14., vasárnap

A NATO PONT AZ ELLENKEZŐJÉT MONDJA ANNAK, MINT AMI ELHANGZOTT A KORMÁNYINFÓN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.04.14.


„Függetlenül attól, amit Emmanuel Macron mondott, a NATO azt erősítette meg, hogy nem akar és nem fog beavatkozni a harcokba, nem fog katonákat küldeni Ukrajnába” – szögezte le Kaiser Ferenc. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense ezzel a legutóbbi kormányinfón elhangzottakra reagált, miszerint aggasztó módon „éles és rossz irányú negatív fordulat állt be” a NATO hozzáállásában, a szövetség „arra készül, hogy Ukrajna oldalán a gyakorlatban is bevonódik a konfliktusba”. A biztonságpolitikai szakértő szerint ezzel szemben „Emmanuel Macron ugyan mondott egy meredeket, ám azt a tagállamok többsége nyomban visszautasította”.

A magunk mögött hagyott héten hosszú idő után tartottak kormányinfót, amelyen máris sikerült jó pár „bombát” bedobni. Mint ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, Gulyás Gergely szerint már Európa meghatározó politikusai beszélnek arról, hogy Ukrajnába katonákat kell küldeni, „noha ez korábban egyértelműen vörös vonal volt az Ukrajnát fegyverekkel támogató országok számára is". A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint aggasztó, hogy a NATO irányt váltott a kérdésben. Hozzátette: korábban a NATO csak kommentálta az ukrajnai történéseket, de nem vált a konfliktus tevékeny részesévé, és a világháború veszélyére hivatkozva utasította el a beavatkozás lehetőségét. Szerinte pedig ebben „éles és rossz irányú negatív fordulat állt be”.

Gulyás Gergely ezzel arra utalt, hogy Emmanuel Macron francia elnök korábban nem zárta ki csapatok küldésének lehetőségét Ukrajnába. Február 20.-án, az orosz hadseregnek adandó európai válasz felgyorsítása témájában tartott párizsi konferencia előtt – a Euronews jelentése szerint – hangzott el a felvetés. Nyugati vezetők szűkebb körében gondolatkísérletként, illetve a partnerek és Oroszország megszondázásaként fogalmazta meg ezt Macron, a többi között Olaf Scholz német kancellár, David Cameron brit külügyminiszter, Andrzej Duda lengyel elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök előtt. Macron szerint egy ilyen lépésre nem azért van szükség, mert Európa pesszimista, dacos vagy félelmet akar kelteni, hanem mert a jövője forog kockán. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Oroszország ne győzzön” – hangoztatta, nem zárva ki csapatok delegálásának lehetőségét, „mert nem lehet mindig csak Amerikára várni”. A felvetés a többi érintett szinte azonnali elutasításába vagy óvatos tartózkodásába ütközött. Katonai elemzők szerint pedig Franciaország nem közvetlen frontharcokban vállalna részt, hanem olyan humán szolgáltatásokat nyújtana, mint az aknamentesítés, felderítés, kiképzés, utánpótlás-szervezés és karbantartás. Mint kiderült, Macron – írta a Telex francia diplomatákat idézve – csak vitát akart nyitni a kérdésről, s nem volt semmilyen konkrét terv, ami a katonák Ukrajnába küldése felé mutatna. Az egész célja leginkább a fásult partnerek felrázása és Macron politikai örökségének építése lehetett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.