2024. április 12., péntek

BIZALMAS IRATOK LEPLEZIK LE, HOGY ORBÁNÉK TITOKBAN FINANSZÍROZTÁK AZ EGYIK LEGNAGYOBB EURÓPAI TÉVÉCSATORNA MEGVÁSÁRLÁSÁT

DIREKT36
Szerzők: PETHŐ ANDRÁS, GÓLYA ÁGNES, JEAN-BAPTISTE CHASTAND (LE MONDE), BRICE LAEMLE (LE MONDE), MICAEL PEREIRA (EXPRESSO)
2024.04.11.


Két éve vette meg egy jó magyar kormányzati kapcsolatokkal rendelkező portugál üzletember az Euronews nevű tévécsatornát. A Direkt36 egy francia és egy portugál újsággal közösen kiderítette, hogy a pénz nagy részét egy magyar állami tőkealap és a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplője biztosította. A kiszivárgott belső anyagok szerint politikai célja is voltak a befektetésnek.


Aggodalmaskodó kérdések fogadták Pedro Vargas Santos David portugál üzletembert, amikor 2022 elején megjelent az Euronews televíziócsatorna munkatársai előtt.

Nem sokkal korábban, 2021 végén jelentették be, hogy David cége meg fogja vásárolni a saját állítása szerint havonta 145 millió nézőt elérő, egyik legnagyobb európai hírcsatornát, és az erről szóló hírt riadtan fogadták az európai sajtószabadságért aggódó szervezetek és emberek a televízión kívül és belül is. A riadalom oka az volt, hogy Davidról lehetett tudni, szoros személyes és üzleti szálakon is kötődik Orbán Viktor kormányához, amely az elmúlt néhány évben jelentősen leszűkítette a független újságírás lehetőségeit Magyarországon, és ezzel párhuzamosan felépített egy hatalmas propagandagépezetet.

David igyekezett eloszlatni az emiatt kialakult félelmet az Euronews szerkesztőségében. Egy, a 2022 elején tartott megbeszélés részleteit ismerő forrás szerint a mosolygós, barátságos stílusban beszélő, akkor 37 éves üzletember közölte, hogy számára ez egy pusztán üzleti jellegű befektetés. Hozzátette, hogy ő nem azonos az apjával, Mario David konzervatív portugál politikussal, aki baráti viszonyt ápol Orbánnal.

David azt ugyanakkor nem árulta el sem a Euronews dolgozóinak, sem az ügyben érdeklődő újságíróknak, hogy kik biztosították a forrást az ügylethez. A cége annyit közölt még 2021-ben az Expresso portugál újsággal, hogy az ügyletben nincs közpénz, és magyar üzletemberek sincsenek a befektetők között.

Orbán Viktor szintén igyekezett elhessegetni minden olyan találgatást, hogy neki vagy pártjának köze lenne az ügylethez. Amikor 2021 decemberi sajtótájékoztatóján megkérdezték tőle, hogy fideszes köröknek lehet-e köze a nemzetközi tévécsatorna felvásárlásához, akkor közölte, hogy

„a Fidesz nem szül világbirodalmi terveket, ezt biztosan mondhatom, és az üzleti cégek nevében sem tudok nyilatkozni”.

Valójában azonban a magyar kormányzati köröknek nagyon is komoly szerepük volt a felvásárlásban. A Direkt36 az Expressoval és a Le Monde francia lappal közös nyomozása kiderítette, hogy a mintegy 150 millió eurós ügylet jelentős részét magyar állami, illetve kormányközeli szereplők finanszírozták.

A Direkt36 birtokába került iratok bizonyítják, hogy 45 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 17,5 milliárd forintot) egy magyar állami tőkealap biztosított. Ez a korábban a Pénzügyminisztérium alá tartozó, majd később egy egyetem alá kiszervezett Széchenyi Alapok (SZTA) nevű cég volt. A pénzt az Euronewst végső soron felvásárló, European Future Media Investment Fund nevű befektetési alapba helyezték el.

A nyomozásunk során kiderült az is, hogy az ügylethez köze volt egy olyan cégnek, amely a magyar kormány propagandakampányainak egyik fontos szereplője. Cégiratokból megállapítható ugyanis, hogy a European Future Media Investment Fund egyik befektetője 12,5 millió euró értékben kapott hosszú lejáratú kölcsönt a New Land Media nevű magyar cégtől. Ez a társaság annak a Balásy Gyulának az érdekeltsége, akinek cégei az elmúlt tíz évben – a G7 gyűjtése szerint – több százmilliárd forint értékben kaptak megbízásokat a kormányzati kommunikációs kampányokban. Ezeket a kampányokat Orbán egyik legközelebbi bizalmasa, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője felügyeli...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.