2024. április 17., szerda

FLECK ZOLTÁN: ORBÁN RENDSZERÉTŐL MINÉL ELŐBB MEG KELL SZABADULNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.04.16.


Magyarországnak gazdasági, szociális, és mindenféle tekintetben nagyon sok problémája van, de az összes komoly probléma megoldásához előfeltétel az, hogy az Orbán-rendszertől meg kell szabadulni. Így egyet lehet érteni minden ellenzéki politikussal, aki azt mondja, minél előbb szabadulunk meg tőle, annál jobb – véli Fleck Zoltán. A jogszociológus szerint a NER lebontása előfeltétele annak, hogy létrejöjjön egy ütőképes ellenzéki erő, és demokratikus alternatíva a kormányzásra. Ezért szerinte mindenkit támogatni kell, aki azt mondja, hogy a rendszerváltásra van szükség, és le akarja váltani a NER-t.


A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd–Zöldek választási kampánynyitó rendezvényén április 14-én Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője úgy vélte, már a nyáron is lehet előrehozott választást tartani, ha június 9-én az ország többsége kinyilvánítja, hogy nem kér ebből a kormányból. De valóban lehet-e előrehozott választás a júniusi voksolás eredményei nyomán?

Ez jellemzően politikai kérdés. A június 9-i választás európai parlamenti és egyben önkormányzati választás lesz, ami jogilag, és részben politikailag is független az országgyűlési választásoktól. Nagyon gyakori, hogy az önkormányzatok teljesen más színűek, mint a parlament, és még az is elképzelhető, hogy Európai Parlamentben az éppen hatalmon lévő kormánypárt súlyosan veszít a népszerűségéből. Ennek politikai következményei vannak, de nem következik semmiféle kényszer, hogy akkor előrehozott választásokat kell tartani, mert olyan módon vesztette el a bizalmat a kormány. Tehát, még ha földindulásszerű győzelmet is aratna az ellenzék – nyilván erre gondolt Dobrev Klára, amikor úgy fogalmazott –, ebből a kormányra nézve nem következik semmilyen kényszer, legfeljebb csak egy politikai akarat fogalmazható meg. A kormányra nézve még csak az sem következne, hogy nehezebben kormányozna, hiszen a parlamenti többsége megmarad, és megmaradnak azok a jogosultságai is, amelyek egy ellenzéki önkormányzattal szemben például jelen vannak. Igazából tehát nincs kényszer...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.