2024. április 5., péntek

„HA NEM LESZEL OROSZPÁRTI, MEGHALSZ” – DEPORTÁLT UKRÁN GYEREKEK PUTYIN ÁTNEVELŐTÁBORAIRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2024.04.05.


Liza és Denisz. Herszoni ukrán tinédzserek, akiket az otthonukat megszálló oroszok választottak el a családjuktól. A Putyin-rezsim majd’ egyévnyi felügyelete után most próbálnak visszailleszkedni az ukrajnai hétköznapokba. És, több mint két év háború ellenére, terveik vannak. A Válasz Online riporterének a hazatérésüket menedzselő szervezet Kijev megyei bázisán mesélték el részletesen, mi történt velük.

„Népirtás bűntette alatt bármelyik következő cselekmény értendő, amelyet valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport, mint olyan, teljes vagy részleges megsemmisítésének szándékával követnek el: (…): (e) csoport gyermekeinek más csoporthoz való elhurcolása.” (a Római Statútum 6. cikke)

285 gyerek név szerint azonosítva. Többségüket 2022 októbere és novembere között regisztrálták az orosz gyerekvédelmi rendszerbe. Örökbe fogadhatók, noha az orosz emberi jogi biztos korábbi ígérete szerint gyerekotthonokban helyezik el őket, és ha vér szerinti rokon jelentkezik értük, hazatérhetnek. A 285-ből legalább 76-ot már örökbe is fogadtak. Pőre adatok egy friss oknyomozásból, amely a héten jelent meg a Versztka független orosz portálon.

A 26. hónapja tartó orosz–ukrán nagyléptékű háború egyik legfájdalmasabb vetülete a megszállt ukrajnai területekről Oroszországba hurcolt ukrajnai gyerekek ügye. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Római Statútumába cikkelyezett bűncselekményről van szó, ám Moszkva – amely 2016 novemberétől nem tekinti magát a statútum részes felének – rendszerint azzal a magyarázattal áll elő, hogy csak megmenti a gyerekeket a háborús veszélytől. Ez nem hatotta meg az ICC-t: tavaly márciusban kiadott nemzetközi elfogatóparancsának alanya Vlagyimir Putyinon kívül az elnök gyerekjogi biztosa, Marija Lvova-Belova volt.

A probléma léptékét leginkább az ellenségek számháborúja érzékelteti. Ukrajna szerint eddig 19 546 gyerekről van szó, míg Oroszország több mint 700 ezerről beszél. Blinken amerikai külügyminiszter 2022 júliusában – amikor Kijev és Csernyihiv megye már felszabadult, de Harkiv megye jelentős része és Herszon megye nyugati fele még orosz kézen volt – 260 ezret becsült...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.