2024. április 26., péntek

NEM FELEL MEG AZ ÁTLÁTHATÓSÁGI KÖVETELMÉNYEKNEK SOK PEST MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BOGNÁR ZSUZSA
2024.04.26.


A K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó által 2019-ben meghirdetett Ez a Minimum! átláthatósági program eredményeinek idei értékeléséhez kapcsolódva helyi civil szervezetek közreműködésével tizenhárom Pest megyei önkormányzat átláthatóságát is megvizsgálták. Néhány kivételtől eltekintve átlag alatti vagy még annál is rosszabb eredmények születtek: a vizsgált települések közül az átláthatósági mutató Vecsés, Üllő, Veresegyház és Verőce esetében volt a legrosszabb, egyedül Szentendre közzétételi gyakorlata nevezhető egyértelműen jónak.


A K-Monitor az Átlátszó és a Transparency International Magyarország még a 2019-es önkormányzati választás előtt hirdette meg az Ez a Minimum! átláthatósági programot. A kezdeményezés hat témában fogalmazta meg a helyi döntéshozatal átláthatóságának törvényi előírásokon alapuló és azt kiegészítő alapkövetelményeit.

A programot elindító három szervezet először az önkormányzati ciklus közepén értékelte a legnagyobb önkormányzatok közzétételi gyakorlatát, majd 2023 vége és 2024 márciusa között cikluszáró értékelést végeztek. Ezres nagyságrendű közérdekű adat és közzétételi forma meglétét vagy hiányát ellenőrizték a felmérésbe bevont 29 önkormányzat esetében. A vizsgálat eredményének megállapításait márciusban mutattuk be.

13 Pest megyei települést is vizsgáltak


Emellett több Pest megyei civil szervezet is annyira fontosnak tartotta a témát, hogy maguk kezdték el elemezni: mennyire lehet tájékozódni a helyi döntésekről a saját településükön. A program során tizenhárom település – Biatorbágy, Csobánka, Diósd, Érd, Göd, Nagymaros, Nagytarcsa, Páty, Üllő, Szentendre, Vecsés, Veresegyház, Verőce – önkormányzatának átláthatóságát, hivatalos honlapját vizsgálták és értékelték.

A K-Monitorral együttműködő helyi civil szervezetek a Civil Kollégium Alapítvány kezdeményezésében létrejött CKA Pest megyei Civil Térségi Hálózat tagjai. Az Ez a minimum! programban az adott település egyik helyben működő civil szervezete végezte az értékelést, ezt pedig egy másik település hasonló civil szervezete ellenőrizte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.