2024. április 19., péntek

MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE 34 MILLIÁRDÉRT BŐVÍTI A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEMET

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2024.04.18.


A Nagyvárad tér szomszédságában működő Nemzeti Közszolgálati Egyetem ezúttal egy 7 szintes épületegyüttessel bővül, amelynek két részét egy üveghíd köti majd össze. A közel 25 ezer négyzetméter alapterületű ingatlanban a Katasztrófavédelmi és a Nemzetbiztonsági Intézet kap majd helyet, mellette pedig készül egy 7 ezer négyzetméteres „Exclusive kert” is cserjékkel, virágokkal, díszmedencével és egy szoborral. A kivitelezőt tárgyalásos eljárásban kereste az egyetem, és végül két ajánlattevőből a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló ZÁÉV nyerte el a megbízást.


A hatalmas épületegyüttes felhúzására és mellette a lépcsős-teraszos kert kialakítására két éve lesz majd a kivitelezőnek. Az építkezés az Orczy út 1. szám alatti telken zajlik majd, pár perces sétára azoktól a házaktól, amelyeket a kormány el akar venni a VIII. kerületi önkormányzattól, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek adja őket.

A rendőrök és katonák felsőfokú oktatását végző, állami tulajdonban lévő Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 2023 októberében írt ki közbeszerzést, hogy megtalálja az új épületegyüttesének kivitelezőjét. Erről már előzetesen, 2023 augusztusában tájékoztatást adtak ki, amelyben azt is jelezték, hogy nem nyílt verseny, hanem tárgyalásos eljárás lesz.

Ezt azzal indokolták, hogy a „[meg]kötendő szerződés jellegével, összetettségével, illetve jogi és pénzügyi kialakításával kapcsolatos sajátos körülmények, az ezekhez kötődő kockázatok miatt előzetes tárgyalások nélkül nem választható ki a legkedvezőbb ajánlat”, illetve arra figyelemmel „a kivitelezéssel kapcsolatos műszaki, pénzügyi és jogi feltételek – annak egyedi jellege és összetettsége, a feladatok egymásra épülése, jótállási kérdések miatt, továbbá a sajátos szerződéses feltételek okán – a tárgyalások eredményeként tisztázhatók, illetve véglegesíthetők”.

A tárgyalások végül sikerrel zárultak a jelek szerint, 2024. április 17-én ugyanis megjelent a tender eredménye a magyar és az EU-s közbeszerzési értesítőben is. A tájékoztató szerint a megbízást

Mészáros Lőrinc egyik cége, a ZÁÉV Zrt. nyerte nettó 33,78 milliárd forintos ajánlattal.

Valóban nem volt nagy verseny, a ZÁÉV-en kívül ugyanis csupán egyetlen másik ajánlat érkezett a tenderfelhívásra. Ez a másik pályázó a Magyar Építő Zrt. volt, ám a cég a ZÁÉV-nél 1,65 milliárd forinttal drágábban, nettó 35,4 milliárd forintért vállalta volna a munkát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.