2024. április 14., vasárnap

ORBÁN NAGY PUSZTÍTÁSA A DEMOKRATÁK ÖNGYŰLÖLETE

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.04.13.


Orbán fasiszta rendszere nehezen gyógyuló sebeket és az élet minden területén károkat okoz, de a legnagyobb pusztítást az emberi lélekben végzi. Az emberi lélek végső állomása pedig az, amikor az ember önmaga ellen fordul. Az öngyűlölet ismert következménye a náci és fasiszta rendszereknek, amelyekkel az emberek önmagukat vádolják a történtek miatt.

Az önpusztítás sajátos formája az identitásvesztés, amikor valaki menekülni akar saját énje elől, és feladja az önazonosságát. Ennek a pszichológiai és társadalmi jelenségnek vagyunk tanúi, mióta csak kitalálta a magyar demokratikus értelmiség, hogy saját identitása nem elég vonzó, fel kell adnia saját értékeibe vetett hitét, és a jobboldal fasisztáiban kell bízni.

Ez a gondolat mélyen bevéste magát a magyar demokraták lelkébe, akik azt gondolják, hogy egy fasiszta rendszert egy közülük kivált, de lélekben velük egyetértő fasiszta tudja leváltani, mert az képes a fasiszta rendszer vezérének híveit megnyerni és a demokratákkal együtt többséget alkotni. Ez ostobaság, aminek az alapja a hisztéria és az öngyűlölet.

Miután a demokraták nem tudták megőrizni a demokráciát, és nem mertek szembeszállni Orbán fasiszta rendszerével, alkalmatlannak ítélik magukat. Alkalmatlannak ítélik a hitüket, a világnézetüket, az ideológiájukat, hogy azt képviselve visszaszerezzék a szabadságot. A tehetetlen állapot, az önmagukból való kiábrándulás téves ideológiagyártást indított meg.

Az ellenzék nem azért nem képes legyőzni Orbánt a parlamenti választásokon, mert nem elég jó az ellenzék ideológiája, hanem azért, mert 1. Orbánt nem lehet a saját szabályai között legyőzni, 2. az Orbán-rendszerbe beolvadt ellenzék Orbán kontrollja alá került, amit kizárólag az ún. „csalódottak” követeltek ki, akik mást rájuk mutogatnak. Ez is hazugság.

A jobboldali messiásokba vetett hit hamis premisszákból indul ki. Nem igaz, hogy egy fasiszta rendszert egy másik fasiszta meg tud dönteni, mert ha nem antifasiszta ideológiát állítanak a fasizmussal szemben, azzal csak megerősítik a fasiszta rendszer híveit, hogy jó helyen vannak. Nem fog senki másik fasiszta miatt elhagyni egy bevált fasiszta rendszert.

A másik hamis premissza, hogy egy mérsékelt fasiszta miatt elhagynak egy szélsőségest, ami kizárt. A populizmus és a tömegpszichózis, amit a fasiszták használnak, arra épül, mint a kábítószerélvezet. Elvonási tüneteket okoz az érzelmekben, a lélekben, és egyre nagyobb dózist igényel. Aki elindul ezen az úton, az nem elégszik meg kevesebbel, csak többel.

Aki bármiért hajlandó kilépni ebből a kábítószeres állapotból, az szabad ember, nem akar fasiszta narkós lenni. Annak nincs igénye arra, hogy a demokraták egy fasisztát lógassanak az orra elé, az inkább taszítja. Ha valaki meg akar szabadulni a fasiszta rendszertől, akkor nincsen szüksége fasisztára. Elég olyan közösség, ahol vannak olyanok is, akikkel egyetért.

De a legnagyobb hazugság, amivel az öngyűlölő demokraták becsapják magukat, hogy az általuk képviselt liberális, demokratikus értékek, a felvilágosodás eszméi nem elég vonzóak és hatékonyak, esetleg már nem is érvényesek. Ezt a fasiszták mondják. Ez az önpusztítás szintje, amivel meg lehet tagadni az Emberi és Polgári Jogok Egyetemes Nyilatkozatát is.

Az, hogy a magyar demokratikus értelmiség rengeteg hibát és mulasztást követett el, nem jelenti azt, hogy az általa képviselt értékek kevésbé hatnak egy fasiszta rendszerben élő és azt támogató emberre, mint bárki másra. Ezeknek az eszméknek is van erejük. Ne fogjuk a tévedéseinket időtálló, örök igazságokat tartalmazó eszménkre, mintha az lenne a hibás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.