2024. április 16., kedd

„ORBÁN VIKTORNAK MOST MÁR CSAK AZ A FONTOS, HOGY MEGŐRIZZE, AMIT ZSÁKMÁNYOLT”

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2024.04.16.


Az Orbán-kormányt bíráló utolsó EP-állásfoglalásról és az LMP pálfordulásáról is beszélt a Népszavának Gwendoline Delbos-Corfield, a magyarországi jogállamiság helyzetével foglalkozó európai parlamenti képviselő...


...Az EP milyen eredményeket ért el a magyarországi jogállamiság és demokrácia helyreállításában?

Nem sok mindent értünk el. De a legrosszabbat sikerült megakadályoznunk és erősítettük az ellenállást a rendszerrel szemben. Nem voltunk elég harciasak, nem tudtuk megállítani Orbán Viktort azon az úton, amelyen elindult. Ugyanakkor erőteljesen támogattuk a civil társadalmat, az újságírókat, a bírákat, mindazokat, akik nehéz helyzetben vannak Magyarországon. És általában nem teljesítettünk rosszul a jogállamiság terén.

Magyarország több mint tíz éve úgy teszi próbára az EU jogállamisági eszköztárát, akár egy törésteszt az autót.

Segített Európának abban, hogy felismerje értékeinek és eszméinek a fontosságát. Rávezette az EU-t, hogy használja a rendelkezésére álló eszközöket, rendszeresen értékelje a tagországok teljesítményét, találjon ki új eljárásokat, hozzon törvényeket. Az Unió megfeledkezett róla, hogy a jogállamiságot védelmeznie kell, és a magyarok figyelmeztették rá. Mindaz, amit kitaláltunk és alkalmaztunk, hasznos lehet a magyarországihoz hasonló helyzetek kialakulásának a megelőzésére. De nagyon szomorúnak tartom, hogy a magyar példából már csak mások okulhatnak.

Sokan számítottak rá, hogy az EU-s támogatások megvonása hatásos eszköz lesz Orbán Viktor korrupt rendszerével szemben. Ön is közéjük tartozik?

Soha nem voltam ezen a véleményen. Mindig úgy gondoltam, hogy a pénzek felfüggesztése csak az egyik eszköz a sok közül, és csak akkor járunk sikerrel, ha mindet bevetjük. Magyarország miniszterelnöke mára annyira cinikus lett, hogy hagyja, az országa ne részesüljön az EU-s támogatásokból megvalósuló fejlesztésekből.

Orbán Viktornak most már csak az a fontos, hogy megőrizze, amit zsákmányolt. Sokat zsákmányolt, és azt mind meg akarja tartani. Az ellenőrzés egy darabkáját sem akarja kiadni a kezéből, még az emberek jólétének a biztosítása érdekében sem.

Ezért nem vált be a pénzmegvonással járó eljárás. A júniusi EP-választások után mindez megváltozhat. Orbán nyilván arra számít, hogy olyan többség lesz a Parlamentben és az Európai Bizottságban, amely az ő javára fog dönteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.