2024. április 2., kedd

PREMIER PLÁNBAN NÉZHETJÜK ROGÁN ANTAL PÁLYAFUTÁSÁNAK TALÁN LEGKEMÉNYEBB KOMMUNIKÁCIÓS HÁBORÚJÁT

TELEX
Szerző: HANULA ZSOLT
2024.04.02.


Akit ma Magyarországon egy kicsit is érdekelnek a közügyek, azt jelenleg két dolog foglalkoztatja mindennél erősebben:

- Egy miniszter és köre kihúzatta magát egy gigantikus korrupciós ügy ügyészségi nyomozati anyagából.

- Egy másik minisztert éveken át terrorizált és bántalmazott a férje.

Mindkét téma messzire túlmutat saját magán, nagyon súlyos vádak fogalmazódnak meg bennük, és még súlyosabb kérdéseket vetnek fel. Nem tudhatjuk biztosan, melyik állítás mennyire igaz. Azt azonban egészen biztosan tudjuk, hogy a Fidesz propagandagépezete óriási erőkkel dolgozik azon, hogy a közbeszédet a második téma uralja, és az első kikopjon belőle.

Ez a Rogán Antal vezette propagandagépezet az elmúlt 15 évben gyakorlatilag mindenható volt Magyarországon. Választásokat nyert, olyan botrányokat vészelt át, mint Borkai Zsolté vagy Szájer Józsefé, több millió ember gondolkodását hangolta át oroszbarátra és Nyugat-ellenesre, megőrizte a kormány népszerűségét egy tragikus halálozási mutatókat okozó járvány és az azt követő, világbajnok inflációval járó gazdasági válság alatt is. És minden ilyen mutatvány után csak egyre erősebbé vált.

A végtelen erőforrásból dolgozó, verhetetlen csodafegyver 2024 februárjában váratlanul besült. A kegyelmi botrány, az influenszerek tüntetése, majd Magyar Péter színre lépése újabb és újabb botokat tolt a küllők közé, homokot szórt a gépezetbe, tüskéket szúrt a köröm alá, ahogy Orbán Viktor mondaná. Február eleje óta, azaz két teljes hónapja a Fidesz képtelen uralni a közbeszédet, és ilyen hosszú üzemzavarra talán még Simicska Lajos lázadásának idején se volt példa. Ráadásul egy önkormányzati és EP-választás kampányában vagyunk, ami még tovább emeli a tétet.

A zavar kézzelfogható: már március 15. sem arról szólt, mit mondott Orbán, hanem arról, mit mondott Magyar Péter, ez pedig a NER-időszámítás éveiben egyedülálló anomália. Hullanak a fejek a Fideszben és környékén: Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán; vannak, akik szerint már Gulyás Gergelyben is megrendült a bizalom. Érdemes hát hátrébb lépni kettőt, és megnézni, hogyan kommunikálnak ebben a példátlan krízishelyzetben a magyar politikai szereplők, és ez mit mond el róluk.
Hogyan kommunikál Magyar Péter?

Senki nem tudja, Magyar Pétert eddig mennyire a mázli és mennyire a profizmus röptette, hogy mennyire improvizál, és mennyire van tudatos tervezés a megszólalásai és akciói mögött. Viszont eddig nagyjából minden bejött neki, annyira, hogy arra senki, jó eséllyel ő maga sem számított.

Dupla vagy semmit játszik, és eddig mindig nyert: benne volt a pakliban, hogy csak pár százan fognak lézengeni a március 15-i eseményén, vagy hogy kevesen lesznek az alig pár órával előre meghirdetett tüntetésén másfél héttel később – de tömeg volt mind a kétszer. És tömeg van a Facebookon is, ahol Magyar két hónap alatt a top 10 legnagyobb magyar politikusi oldal közé hozta fel a követőtáborát. Ugyan Jakab Péter tündöklése és bukása óta tudjuk, hogy erre még nem feltétlenül lehet várat építeni, azért mindenképpen mutat valamit. Ha mást nem, hát a Török Gábor által is említett őrületes messiásváró hangulatot az ellenzéki oldalon.

Magyar hatékonyan kommunikál, ritkán bakizik, elkerüli a csapdákat, nem megy bele vesztes szócsatákba, ehelyett rutinosan keretezi át a számára kellemetlen témákat. Ráadásul úgy néz ki, mintha az egészet még élvezné is, amikor például megjelenik az őt gyalázó fideszesek posztjai alatt, kommentben beszól nekik, jellemzően valami régi anekdotát előszedve, és ezzel rendszeresen elérve a kommentháborúk szent grálját, a ratio-t. Ez régi twitteres szleng, ami azt jelenti, hogy egy komment népszerűbb, mint a poszt, ami alá írták – kiütéses győzelem idegen pályán, nagy dicsőség...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.