2024. április 18., csütörtök

RUDAS JÁNOS: KIT ÉRDEKEL, HOGY ROGÁN ANTALNAK MILYEN TÁSKÁJA VAN?

SZABAD EURÓPA
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2024.04.18.


A szociálpszichológus 1993-ban tréninget tartott Varga Mihálynak és más fideszes politikusoknak. Szerinte a magyar néplélek még mindig ugyanolyan, mint Mikszáth regényeiben. A tömeg és elérése szempontjából párhuzamot lehet vonni 1956 és a Magyar Péter-féle százezres tüntetés között.

Van új messiásunk?


Egyes vallások szerint már eljött a messiás, akit azután keresztre feszítettek. Magyar Pétert nem tekintem annak, ahogy ő sem önmagát, legfeljebb olyan valakinek, akiben sokan bíznak.

Ami biztos: az emberek nagy számban állnak ki mellette.

A támogatása valóban folyamatosan nőtt, mennyiségi értelemben mindenképp. A tömeg először az influenszerek tüntetésén jelent meg, utána lépett fel Magyar Péter, és a március 15-i beszédén már sokkal többen voltak, mint a miniszterelnökén vagy bármelyik másik rendezvényen. Majd megjelent az ügyészségen, aztán az április 6-i tüntetésen már százezren vagy akár még többen voltak kíváncsiak rá. Akik pedig eleinte kételkedtek, végül rájöttek, hogy rég nem látott, nagy tömegeket képes megmozgatni. Fokozatosan, lépésről lépésre nőtt a mögötte felsorakozók száma. Ez nyilván visszahatott a résztevőkre, hisz visszajelzés volt számukra, hogy egyre többen és többen állnak ki mellette.

Mi lehet ennek az oka?

Ez összetett kérdés, sok összetevője lehet. Vannak például olyan tömegmegmozdulások, amelyek nem egy ember központi szerepére épülnek. Én még kint voltam 1956. október 23-án a Bem-szobornál, akkor nem volt olyan jelentős személy, aki elvitte volna a megmozdulást. Amikor aztán tényleg kitört a forradalom, Nagy Imre személyében mégiscsak akadt valaki, aki kiállt a Parlament erkélyére, és úgy kezdte a beszédét, hogy „Kedves elvtársak!” A tömeg persze lehurrogta, akkor nem is folytatta, de aztán mégis az események élére állt. Sok mindent lehet rá mondani, az élete is változatos volt, és végül vállalta a sorsát. Ettől lett hőssé, a tömeg pedig akkor már ment utána.

Nagy Ervin a minap úgy fogalmazott, hogy 1956-os hangulata van.

A tömeg és elérése szempontjából tényleg lehet párhuzamot vonni. 1956-ban is rengeteg fiatal és egyetemista vonult az utcán vidáman, amolyan majálishangulatban. Mi is ugyanúgy meg akartuk dönteni a rendszert.

Most is ilyen hangulat lenne?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.