2024. április 18., csütörtök

ORBÁN HIRDETI: UKRAJNÁT NEM LEHET BEENGEDNI SE AZ EU-BA, SE A NATO-BA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2024.04.18.


Orbán: Európa a szabadság és az elnyomás határán egyensúlyoz. Orbán édesanyja nem örül, hogy fiát Putyin barátjaként állítják be. Orbán kijelentéseit harsogják orosz lapok. Magyar Péter korszakalkotó politikusként tekint Orbánra. Nemzetközi lapszemle.


Orbán: Európa a szabadság és az elnyomás határán egyensúlyoz

A Nemzeti Konzervatizmus címet viselő, brüsszeli konferencia megszakításának korántsem egyértelmű történetét még a Kaliforniában szerkesztett, de nemzetközi tudósíói hálózattal rendelkező Courthouse News Service, azaz a bírósági hírszolgálat is ecsetelte, de a cikk Orbán kormányzati munkájának megítélését sem mellőzte. A konferenciát kedden berekeszteni igyekvő baloldali brüsszeli polgármestert helyrerakta még aznap késő este a legfelsőbb bíróság, illetve a belga kormányfő is a gyülekezési szabadságra vonatkozó alkotmányos jogra hivatkozva.

Szerdán folytatódott a rendezvény, amely alkalmat adott Orbán Viktornak arra, hogy olyan mondatokat mondjon, mint például: Európa a szabadság és az elnyomás határán egyensúlyoz. Az esetet az 1980-as években vele történtekhez hasonlította, amikor a rendszer kritikus véleménye miatt el akarta hallgattatni.

Az írás egyébként felhoz egy szintén keddi, a Palesztin Kongresszus által fémjelzett berlini eseményt, ahol az áramot kapcsolták le, amikor a népszerű palesztin kutató, Salman Abu Sitta videón akart bejelentkezni Nagy-Britanniából; Yanis Varoufakist, a baloldali volt görög pénzügyminisztert pedig nem akarták beengedni a rendezvényre. Aki ezek után azt a megállapítást tette, hogy Európa az autoriter rendszerek ingoványába kezd süllyedni. Az írás 2. fele Orbán félautokrata rendszerének leírására vállalkozott, benne az uniós pénzek visszatartásának okait részletesen elemezve.

Orbán édesanyja nem örül, hogy fiát Putyin barátjaként állítják be

Orbán szavait visszhangozzák a nemzetközi sajtóban, ez ominózus brüsszeli konferenciáról, ahol azt követelte, távozzon a mostani uniós vezetés, mert rossz. Nyomatékosította több formában is, hogy le kell cserélni őket – olvashatjuk az U.S. News-ban, a Bloomberg tudósításában, de a sort hosszasan folytathatnánk. S gyakorlatilag minden helyen szélsőjobbos jelzővel illetik a magyar kormány által szervezett rendezvényt. Ami szintén meglepetést keltett, hogy Orbán egyértelműen kimondta, Ukrajnát nem szabad beengedni se a NATO-ba, se az EU-ba. Tudomásul kell venni, hogy Ukrajna egy puffer zóna, a házszámokat nem lehet lecserélni, s elismételte, amit nemegyszer mondott már: nem akarna Oroszország szomszédja lenni. S arról is beszélt, hogy a médiában szeretik őt úgy leírni mint Putyin hűséges barátját, aminek nem örül az édesanyja – fogalmazott a kormányfő.

Hibáztatta az uniós vezetést azért, mert szerinte megígérték, hogy békét teremtenek Ukrajnában, ezt pedig szintén nem teljesítették. Az írás egyébként megjegyzi, hogy nagy hangúak most a szélsőjobbosok, de az előrejelzések szerint a júniusi választás után is megőrzik többségüket a centristák, habár kissé zsugorodni fognak.

Orbán kijelentéseit harsogják orosz lapok

Az orosz Pravda és vele egyetemben sok orosz portál is foglalkozik Orbán legfrissebb kijelentéseivel: harsogják, hogy Orbán szerint Ukrajna nem szuverén ország, hisz nem tud létezni az EU és az Egyesült Államok segítsége nélkül. S folytatva a gondolatot, az ő támogatásuk nélkül Kijev elveszíti a háborút – sarkosította a jelenlegi állapot leírását a magyar kormányfő.

Magyar Péter korszakalkotó politikusként tekint Orbánra

Interjút adott Magyar Péter a Tagesspiegelnek, amely a hallottak alapján azzal a címmel hívta fel a figyelmet: hogy a politikába most váratlanul berobbant Magyar kormányfő akar lenne. Orbánnak amúgy is rogyadozik a térde – teszi hozzá a portál. A cikk egyébként úgy kezdődik, hogy az újságíró Nagy Ervin színészt idézi, aki szerint Orbán olyan, mint egy akadékoskodó gyerek. Mire Magyar Péter rávágja, nem, mert ő egy demokrata hős, korszakalkotó politikus. Visszaidézi gyerekkorát, és emlékeit Orbánról, amikor 8 évesen csodálattal tekintett rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.