2024. május 3., péntek

KARSAI DÁNIEL TESTVÉRE: MÁR TÚL VAGYUNK AZOKON A PONTOKON, AMIKET KORÁBBAN NEM AKART VÁLLALNI DANI

TELEX
Szerző: ARADI HANGA ZSÓFIA
2024.05.03.


Rohamos ütemben romlik a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel állapota. Testvére, Karsai Péter az ATV Start péntek reggeli műsorában azt mondta, az alkotmányjogász lélegeztetőgépre nem szeretne kerülni, nem akarja ugyanis, hogy csak a gépek tartsák életben.

Most nehezen, pár szóval tud csak kommunikálni, Karsai Péter szerint arról még nem beszéltek, hogy mi lesz, ha már így se tud majd, de ez a pillanat elkerülhetetlen lesz. „Majd ha szembejön a híd, átmegyünk rajta”.

Arra a kérdésre, hogy korábban mi lett volna az a híd, amin Karsai Dániel nem akart átmenni, a testvére azt válaszolta, már túl vannak azokon a pontokon, amikről az alkotmányjogász még korábban szűk családi körben, a betegség tudatában azt mondta, nem akarja elérni. Ilyen volt például az önellátás, amiről Karsai Dániel korábban azt mondta, nem szeretne segítségre szorulni benne. „Ő egy szemérmes ember, ebben is megmászta a saját maga Mount Everestjét, és le tudta küzdeni ezeket a félelmeit”. Most a család, barátok és szakápolók segítik a nap 24 órájában, erről a 444 oldalán jelent meg fotóriport.

„Ez is bizonyítja, hogy Daniban számára is eddig nem ismert energiatartalékok vannak” – mondta.

Az alkotmányjogásznál 2022. augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. „Egy 90 kilós, makkegészséges ember voltam, most egy 74 kilós, mozgássérült ember vagyok” – mondta korábban a Telexnek adott interjújában. Karsai Dániel azért küzd, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét.

Az ALS betegség miatt az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, és ez idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti.

Karsai népszavazást is kezdeményezett annak érdekében, hogy azok a halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg. Népszavazási kérdését a Nemzeti Választási Bizottság visszadobta arra hivatkozva, hogy az élethez való jog sérthetetlen, ezért a kérdés nem bocsátható népszavazásra. Az elutasítás ellen az alkotmányjogász felülvizsgálati kérelemmel élt, de a Kúria helybenhagyta az NVB döntését. Karsai most az Alkotmánybírósághoz fordul, miközben várja a strasbourgi bíróság ítéletét is a kérdésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.