2024. május 3., péntek

KEZDŐDIK AZ ÉRETTSÉGI SZEZON, ÖSSZESZEDTÜK A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓKAT, ÉS MÁR MOST TESZTELHETI TUDÁSÁT

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2024.05.03.


Jövő héten magyarból, matematikából és történelemből érettségiznek a diákok, már új követelmények szerint. Jövő héten élő videókban mutatjuk be az érdekesebb feladatok megoldásait a Telexen.

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelivel elkezdődik az idei érettségi szezon. A diákok hétfőn reggel 9-kor magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán történelemből adnak számot a tudásukról.

A többi tárgyból május 27-ig tartanak az írásbeli vizsgák. A szóbeli vizsgákat középszinten június 17. és július 3. között tartják, emelt szinten június 5–12. között. Az írásbeli érettségik hivatalos megoldásait mindig másnap teszik közzé az Oktatási Hivatal honlapján.

De a hétfői, a keddi és a szerdai írásbeli vizsgák délutánján a Telexen már elérhetők lesznek a középszintű érettségi érdekesebb vagy nehezebb feladatainak megoldásai magyarból, matematikából és történelemből.

Néhány feladatot élőben old majd meg Repárszky Ildikó és Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium két tanára, illetve Csapodi Csaba, az ELTE Természettudományi Karának adjunktusa...

Több mint 112 ezren érettségiznek

A következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an érettségiznek. Több mint 49 ezer végzős középiskolás emelt szinten érettségizik.

Az érettségi 2005 óta kétszintű. A középszintű vizsgán az általánosabb ismereteket kérik számon, míg az emelt szintű vizsgák nehezebb és bonyolultabb kérdéseket tartalmaznak.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 73 472, emelt szinten 2066 tanuló vizsgázik. Matematikából középszinten 69 047-en, emelt szinten 6616-an érettségiznek. Történelemből középszinten 68 802, emelt szinten 7679 diák vizsgázik.

Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 9-én angol nyelvből középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en, május 10-én német nyelvből középszinten 7772-en, emelt szinten 2332-en érettségiznek.

Az idei érettségi azért különleges, mert a 2020-as Nemzeti alaptanterv és az ehhez kapcsolódó új kerettantervek bevezetésével új követelmények lesznek...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.