2024. május 13., hétfő

NEM NAGYON SIKERÜLT MEGNYUGTATNI AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZATOT A MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG KONGRESSZUSÁN

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2024.05.12.


Nem olvasta azt a jogszabályt, amely alapján a munkáját kellene végezni – vélekedett Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főosztályvezetőjéről. Úgy tűnik azonban, van jogszabály, amelyet a politikus nem ismer.


Nem nagyon sikerült megnyugtatni az egészségügyi ágazatot a Magyar Kórházszövetség háromnapos kongresszusán. Hiba vett részt a fórumon három államtitkár, valamint a terület irányításában, ellenőrzésében érintett valamennyi hivatal vezetője, továbbra sem ismert, hogy az egyes intézményeknek milyen sorsot szánnak. És bár Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár rendre hangsúlyozta: kórházat nem zárnak be, a hallgatóság kérdéseiből egyértelművé vált, hogy nemcsak a sajtó, de maguk a szolgáltatók sem tudják, pontosan mi fog történni a júniusi választások utáni várhatóan lendületet kapó szerkezet-átalakítás nyomán.

Takács Péter mindössze annyit osztott meg e témában a hallgatóságával, hogy érdemes átgondolni, milyen legyen az aktív és a tartós ápolást szolgáló ágyak aránya. Közölte: arra is folyamatosan törekednek, hogy finanszírozási okból senki ne tartson benn a kórházban beteget. A mozgásszervi és egyéb népbetegségek szerinte javarészt kezelhetők szakrendeléseken, a kizárólag kórházi ellátással kezelhetőket pedig a megyei kórházakba szervezik. A sebészeti ellátások 60-80 százalékát egynapos sebészeteken is megtörténhet – mondta az államtitkár. Városi kórházban akkor maradhatnak bizonyos műtétek, ha az út és közlekedési körülmények miatt nehezebb elérni a megyei centrumot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.