2024. május 17., péntek

TÖRLEY KATALIN: OLYAN OKTATÁSI RENDSZERÉRT KÜZDÜNK, AHOVA VISSZA LEHET, ÉS KELL TÉRNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.05.17.



Egy emberi érzelmekkel mélyen átitatott, nagyon is megrázó videó járja be az ellenzéki sajtót, és uralja a Facebook nagy részét is. Kirúgott és felmondott tanáraiknak énekeltek szerenádot volt diákjaik egy darab végén a Radnóti Színházban. A videón szerepel Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanára is. Vele beszélgettünk arról, ő hogyan élte meg ezt az estét.


Milyen érzéssel hallgatta a szerenádot?


Maga az esemény pár héttel ezelőtt történt, csak mostanra készült el a videó. Ettől még ugyanolyan friss az élmény, mintha tegnap történt volna. Iszonyatosan meg voltam hatódva, az az este nagyon fájdalmas, és felemelő volt egyszerre.

A meghívott tanárok nem is tudtak róla, hogy a diákok szerenáddal készülnek?

A tanárok nagy része nem tudott róla. Amikor a Radnóti Színház ezt az eseményt kezdeményezte, akkor megkereste a Tanítanékot, és a Tanítanék, valamint a Pedagógus Egység segített a szervezésben. Úgyhogy rajtam kívül még egy pedagógus tudta, hogy az előadás végén mi várható, a többieknek tényleg igazi meglepetés volt.

Az a videón is látszik, hogy többen, még felnőtt férfiak is sírtak…


Igen, én is sírtam...

Találkozott ott volt tanítványaival?

Igen. Voltak ott olyanok, akiket tanítottam nulladik osztályban, kilencedikben, és még tizedikben is elkezdtem őket tanítani, de akkor rúgtak ki. Igen, találkoztam régi tanítványokkal, és nagyon, nagyon jó volt. Amikor láttam őket a színpadon, és ők is sírtak, már az egy nagyon megható pillanat volt. Az előadás után tudtunk beszélgetni is. Ez mindenkinek nagyon könnyfacsaró volt. Most, hogy végignéztem a videót, egyáltalán nem látom hatásvadásznak. Ami történt, az úgy történt, ahogy a videó visszaadja.

Nem is hatásvadász, inkább nagyon is megrázó…

Igen. Ott megtörtént az a pillanat, amit elvettek tőlünk.

Mit mondtak a diákok, hiányoznak nekik a volt tanáraik?

Igen. Nagyon édesek voltak. Hogyha találtak is helyettünk másik tanárt, ha meg is kapják azt, amire várnak, az a személyes kapcsolat, amit mi kialakítottunk, és ami így hirtelen megszakadt, az nagyon hiányzik nekik, és nem pótolható. Esetleg lehet valami mást tenni a helyébe, de nem pótolható.

Önnek hiányzik a tanítás?

Igen. Valójában az hiányzik – és ezt a videóban is elmondtam ˜, hogy azt a fajta érzelmi töltetet, az érzelmileg telített kapcsolatot, amit az ember megtalálhat a munkahelyén, sehol máshol nem kapom meg. Azt, hogy a legegyszerűbb, a legunalmasabb óra közepén is történhet valami olyan, ami miatt érzelmileg kapcsolódunk, és akkor az mindenkit feltölt. Vagy azért, mert szomorúak vagyunk, és akkor sírunk együtt, vagy azért, mert vidámak vagyunk, és nevetünk együtt. Ez a fajta érzelmi töltöttség sehol máshol nem történik meg. Én tudom, hogy most nagyon értelmes és jó dolgokat csinálok, és ez így rendben is van. De a napi munkámban azt a fajta érzelmi telítettséget, amiről beszéltem, a tanítás adta meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.