2024. június 19., szerda

A GYERMEKVÉDELMI DOLGOZÓK HÁLÓSZOBÁJA IS NYITVA LESZ A HATÓSÁGOK ELŐTT

SZABAD EURÓPA
Szerző: BIHARI ÁDÁM
2024.06.19.


A magánéletük részleteire is rákérdez az az adatlap, amelyet a gyermekvédelemben, például a gyermekotthonokban dolgozóknak, de a nevelőszülőknek is ki kell tölteniük. Kérdés, hogy mennyire hatékonyan szűr majd az új rendszer ahhoz képest, hogy hány embert tántorít el a szakmától.

Korábbi cikkeinkből, riportjainkból kiderül, hogy a nevelők, pszichológusok, gyermekfelügyelők hiánya milyen szinten ronthatja az ellátás minőségét, még akkor is, ha a rendszerben dolgozók a legjobb tudásuk szerint és erőn felül teljesítve végzik a munkájukat. A választások másnapján elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag azonban nemcsak a büntetéseken szigorít, de utánamegy a dolgozók magánéletének is, ha kell, szó szerint a hálószobáig. Két nappal később már a gyermekotthonok felé is jelezték, hogy szinte azonnal elindul az ellenőrzés a gyakorlatban.

Megkérdezik, hova jár bulizni, de ellenőrizhetik is

Kedden (június 11-én) hívtak minket a belső ellenőrzéstől (a törvény az ellenőrzést a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szervének, a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak, az NVSZ-nek a feladatává tette – a szerk.), hogy a fenntartó kezdeményezze a vizsgálat elindítását. Közölték, hogy fél év alatt 15 ezer embert fognak ellenőrizni, ez havi 2500 embert jelentene – idézte fel a telefonhívást egy fővárosi gyermekotthonban dolgozó forrásunk. – Közölték, hogy az ellenőrzés alapja a jogszabályban is megtalálható adatlap, de emellett kijöhetnek a gyermekvédelmi dolgozó lakására, és beszélnek a szomszédokkal is.

Amikor forrásunk megkérdezte, hogy mit fognak vizsgálni, milyen jeleket keresnek, és mi lesz, ha valaki nem engedi be őket a lakásába, kitérő választ kapott. „Azt mondta, az ajtófélfánál is lehet természetesen beszélgetni, de már az is jel, ha valaki nem engedi be őket.” Forrásunk szerint az ellenőrzést részletező hívó megkérdezte, hányan dolgoznak az otthonban, és közölte, hogy a meglévő munkatársak is az ellenőrzés alá esnek, ezért feltételezhető, hogy nem csak az új belépőkről van szó (a jogszabály jelentkezőként említi az adatlap alanyát). Aki nem felel meg a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, vagy kifogást találnak az életvitelében, annak megszüntethetik a jogviszonyát, és végkielégítést sem kaphat.

„Már eddig is tömegek álltak sorba, hogy gyermekotthonban dolgozhassanak, de ha ezt meghallják, nyilván még többen akarnak majd kevés pénzért, nagy nyomás és nehéz körülmények között dolgozni úgy, hogy még a magánéletüket is teljesen átvilágítják” – ironizált egy másik, a gyermekvédelemben dolgozó forrásunk, az ő intézményükbe azonban nem érkezett még hasonló hívás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.