2024. június 5., szerda

AGGÓDHATNAK A FEHÉRGALLÉROSOK: BEFELLEGZIK A BULLSHIT MUNKAHELYEKNEK

DELLA PODCAST / 24.HU
Szerző: 24.HU
2024.06.05.



Fordulatnak látja a magyar iparpolitikában a Mesterséges Intelligencia alkalmazásának kormányzati programmá emelését Trautmann László, a Neumann János Egyetem docense. A Della vendége szerint jelentős, de ma még nem becsülhető mértékű változást hoz a technológiai váltás a munkaerőpiacon, illetve a társadalomban: szükségtelenné válnak például azok a fehérgalléros munkakörök, amelyeket a szakirodalom már ma is a bullshit jelzővel illet. A társadalmi változást pedig egy új középosztály létrejötte fogja jelenteni, amelynek egyik sajátossága a tudatos karrierépítés lesz. 

Az Európai Unió globális versenyhátránya – melynek gyökerei a múlt század közepéig nyúlnak vissza - a Mesterséges Intelligencia alkalmazásában is tetten érhető, a szakértő szerint az uniós vállalatok mindössze 8 százaléka használja az AI-t. Ahhoz, hogy ez a mutató érdemben javuljon, szoros technológiai együttműködésre lesz szükség a tagországok között – miközben politikai síkon éppen széttart a közösség. Trautmann László nem aggódik emiatt, szerinte az unió politikai egysége meg fog maradni. 

Kínával megegyezést vár az uniós kereskedelmi vitában, az állóháború felé haladó orosz-ukrán konfliktusból pedig csak úgy lehet szerinte kijönni, ha Oroszországnak gazdasági perspektívát kínál a Nyugat, segítve megtalálni Moszkvának azokat a technológiai, ipari területeket, amelyek fejlődésével képes lesz „középosztályosítani” a társadalmát. Ebben mintaadóként a közép-kelet-európai térségnek is lesz szerepe – mondja a műsorban. Azt is állítja, hogy a nyugat-európai – kiemelten a német – autóipar szerepe háttérbe fog szorulni a régió gazdaságában. Az orosz hadigazdaság pedig olyan alkalmazkodásra kényszeríti az EU-t, amelynek az egyik haszonélvezője a mezőgazdaság lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.