2024. június 4., kedd

AZ MCC-MODELL: ÍGY VESZIK ÁT AZ EGYETEMEK SZEREPÉT AZ ILLIBERÁLIS ELITKELTETŐK

QUBIT
Szerző: PETŐ ANDREA
2024.06.04.


Áprilisban a nemzetközi sajtóban is nagy port kavart egy olyan esemény, amely szemléletesen bemutatta a nemzetileg központosított felsőoktatási rendszerek gyakran álcázott szerepét a politikai erővonalak átalakítására irányuló törekvésekben. Ezzel egy olyan politikai rendezvényre irányították a figyelmet, amely addig a globális közönség látómezején kívül maradt. A helyszín Brüsszel volt, az – egyébként a helyi polgármester által betiltott – esemény pedig az ultrajobboldali Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON), amelyet a magyar kormány által finanszírozott Mathias Corvinus Collegium (MCC) szponzorált és koordinált.

Bár a rendezvény betiltásának ügye a brüsszeli bíróságokat is megjárta, azt végül elutasították, így Nigel Farage és Suella Braverman brit politikusok mellett számos más szélsőjobboldali véleményvezér is ott lehetett, hogy a „szólásszabadság” nevében megossza nézeteit. A NATCON rendezvény eltörlésére tett kísérlet és annak sikertelensége talán kevésbé meglepő eseménysorozat a mai politikai helyzetben, ami azonban eddig elkerülte a figyelmet, az az, hogy honnan származik a pénz az ilyen, „szólásszabadság-párti” rendezvények bőkezű finanszírozására.

A Budapesten és Brüsszelben is működő MCC ma az egyike azon intézmények egyre növekvő csoportjának, amelyek szélsőjobboldali oktatási intézményekként gyakorlatilag az állami felsőoktatást helyettesítik, Budapesten és Brüsszelben egyaránt. Az intézmény a politikai lobbizás szervezőjeként egyre inkább a jobboldali agytrösztök szerepét veszi fel, és diplomát adó felsőoktatási intézmény helyett a globális ultrajobboldali-konzervatív értékek népszerűsítését szolgáló politikai kiképzés helyszíneként működik. Az MCC tulajdonképpen az úgynevezett hazafias erények platformjaként szolgál egy nemzetközi intézményi keretben.

A Collegiumot egy fideszes oligarcha, Tombor András alapította és egy szerény tudományos eredményekkel rendelkező germanista, Szalai Zoltán irányítja. Alapítványi kereteken belül 2020 óta több száz milliárd forintnyi közpénzt csatornáztak az MCC-be a nemzeti olajtársaság, a MOL kötvényein, szállodákon, ingatlanokon, balatoni kikötőkön és könyvesboltokon keresztül – az ajándékok teljes értéke nagyságrendileg megegyezik azzal, amit az állam egy év alatt a teljes magyar felsőoktatásra költ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.