2024. június 19., szerda

EXKLUZÍV: BALOG ZOLTÁN KÜLÖNÖS UTAZÁSAI NOVÁK KATALINNAL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2024.06.19.


Ha nincs ősbizalom Novák Katalin és Balog Zoltán között, illetve nem cselekszik irracionálisan mindkét fél a kegyelmi ügyben, akkor ma nem lenne sehol a Tisza Párt, a Fidesz pedig alighanem 50-60 százalék között diadalmaskodott volna az EP-választáson. Ez persze a politikai következmények világa. Egy református értelmiségi csapat – Mogyorósi András korábbi Károli-dékán vezetésével – viszont a gyökerek felől közelített: közérdekűadat-igénylések segítségével próbálta megragadni a volt államfő és a püspök kapcsolatának intenzitását, a K. Endre-történet alapvető okát. A Balog Zoltán miniszteri kiküldetéseiről szóló adatokat velük együtt elemeztük végig, és kiderült: a volt tárcavezető 2012 és 2014 között időarányosan 2,5-szer annyit utazott külföldre Novák Katalinnal – akár kettesben –, mint a következő kabinetfőnökével. 2014 és 2018 között a már államtitkár Novákkal pedig többször ruccant el, mint az összes többi Emmi-államtitkárral együttvéve a hatéves miniszteri időszakában. Eredményeinkhez Balog is hozzátette a maga szempontjait.


„Mitől lesz valami médiaszenzáció? Van benne politikai botrány, szex, leváltott miniszter, abuzált gyerek, celebek válópere… mi kell még? Pletyka a püspök és a köztársasági elnök titkos viszonyáról? A színpadot nem Magyar Péter rendezte be, hanem a kegyelmi ügy, ő viszont kivételes éleslátással és bátorsággal ismerte fel az alkalmas pillanatot, amikor a Fideszből váratlanul kibeszélő miniszterférj odaállhat a mikrofonokkal körülvett, bevilágított porond közepére, hogy mindenki rá figyeljen” – mondta a Válasz Online-nak Lányi András író, filozófus, amikor arról kérdeztük, mi alapozta meg a Tisza Párt közel 30 százalékos európai parlamenti választási sikerét.

Hogy interjúalanyunk bátorkodott előhozakodni „a püspök és a köztársasági elnök” speciális kapcsolatával, alighanem Hadházy Ákosnak köszönhető. A független parlamenti képviselő csodálkozott rá tavaly ősszel, hogy Balog Zoltán püspök – akkor még a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke – az államfői küldöttség tagjaként kísérte el Novák Katalint egy 16 napos(!) ausztráliai és pápuai útra, ahol egyebek mellett egy magyar misszionáriusnőre emlékeztek, illetve harangot avattak. Hadházy azzal a megjegyzéssel fokozta a hangulatot, hogy „az elnök asszony férjét nem látom a képeken, ő biztosan a gyerekekre vigyáz (…), Balog püspök amúgy nem először ugrik be a helyére”. A tényeknél maradva: annyi biztos, hogy Novák Katalin államfő már 2022-ben is elvitte hivatalos útjaira a tanácsadójaként is funkcionáló református egyházi vezetőt – először négy napra Erdélybe, majd hat napra Kanadába.

Előre rögzítjük: a Válasz Online nem ítélőszék vagy bulvárhíradó, nem kívánjuk feltárni a Dunamelléki Református Egyházkerület jelenleg is regnáló püspöke és a korábbi köztársasági elnök viszonyának jellegét, lelki vagy más mélységeit.

Az viszont igenis feladatunk, hogy bemutassuk, mi vezethetett az elmúlt évek legnagyobb közéleti botrányához.

Vagyis azzal az emberi ésszel felfoghatatlan döntéshez, hogy Novák Katalin a tavalyi pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon egykori helyettes vezetőjének, aki a pedofil igazgató ellen tett vallomásuk visszavonására kényszerítette az intézmény lakóit. Miután mindez kiderült, az államfő lemondott, sőt a kegyelmi döntést ellenjegyző Varga Judit is búcsút intett a politikának – az egykori igazságügyi miniszter exférje, Magyar Péter viszont közéleti karrierbe kezdett, és hetek alatt a legnagyobb ellenzéki erővé tette önmagát. Balog Zoltán közben a lelkészi elnöki posztot hátrahagyta, a püspökséghez viszont ragaszkodik, s csak a június 9-i önkormányzati és EP-választások után vallotta meg a 777 keresztény blognak: „nem túlzó azt állítani”, hogy ő járta ki a kegyelmet K. Endrének. (Az interjút készítő Martí Zoltán a közmédia online igazgatója, de ez senkit ne tévesszen meg: nem MTVA-féle alákérdezésről, hanem valódi szembesítésről van szó. Az újságíró szokatlan gondolatokat hozott a felszínre az alany legmélyéről; a püspök legfőbb üzenete lényegében annyi volt, hogy az a bűn, ami kiderül.)

Hogy hajszolhatta Balog Zoltán ennyire nonszensz döntésbe Novák Katalint? Miért nem tudott ellenállni sem az elnöki hivatal, sem az igazságügyi tárca apparátusa a „parancsnak”? Az ok: a két érintett közötti ősbizalmi, a hivatali racionalitást felülíró, a közszereplői bajtársiasságon messze túlmutató kapcsolat, amely 2012 óta számszerűsíthető formát is öltött. Miként lapunk észrevette, az Átlátszó közérdekűadat-igénylésekre szakosodott aloldalán több, frissen kikért dokumentum is elérhető Balog Zoltán emberierőforrás-miniszeri időszakának utazásairól (például itt, itt, itt, itt és itt), s különösen azokról a kiküldetésekről, amelyeket Novák Katalin kabinetfőnök (2012–2014), majd család- és ifjúságügyért felelős államtitkár társaságában (2014–2018) teljesített. Az információcsokor legmegdöbbentőbb része, hogy az adatközlő tárca, vagyis az Emmi-jogutód Kulturális és Innovációs Minisztérium kéretlenül is elárulta, hogy melyek voltak azok az utak, amelyeken Balog és Novák kettesben(!) vett részt. (E tények publikálásának idején még Csák János vezette KIM-et.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.