2024. június 1., szombat

GYARMATI ANDREA KIAKADT AZ ORVOSOKAT SÚJTÓ ADMINISZTRÁCIÓN

24.HU
Szerző: GYARMATI ANDREA
2024.06.01.


„Ha kitörne rajtam a férjhez menési láz, nyolc napon belül köteles vagyok jelenteni.”


Flow élmény, ezt mondják rá, szárnyalásnak fordítanám, amikor azt érzed, flottul mennek a dolgok, haladsz, tudsz segíteni, elgondolkoztatni, örömet szerezni. Egy sikeres edzés, egy szép eredmény a versenyen, egy gyógyuló beteg vagy egy dicsérő, őszinte szó azért, amit leírtam – ez mind jó érzést okoz, és továbblök az egyre nehézkesebb mindennapokban.

Elfogadom, hogy „múlnak a gyermekévek”, az enyémek is, s bár a lelkesedésem nem csökken, a körülmények egyre nehezebbek, különösen az egészségügyben, az összes érintett fél, vagyis beteg és orvos számára egyaránt.

Ráadásul túl vagyunk azon a ponton, hogy csupán a jószándékon múlik a dolog.

Amit az utóbbi hetekben megéltem, olyan számomra, mint egy hatalmas, piros felkiáltójel: arra szólít fel, találjak megoldást tarthatatlan helyzetekre, szervezzem úgy a saját házi gyermekorvosi rendelésemet, hogy optimális legyen gyereknek, szülőnek, orvosnak egyaránt. Aztán hátha más is kedvet kap követni a példámat.

Az adminisztráción kéne kezdeni a változást, hiszen, ha csökken a papírmunka, akkor több idő jut a betegre, mérséklődik a feszültség, a türelmetlenség.

Hadd hozok két példát.

Számítógépes rendszerrel dolgozunk, az összes vizsgált beteg adatait beírjuk a gépbe, ezzel együtt egy csíkos spirálfüzetbe is vezetni kell a napi névsort. Pedig rendelés végén, ha valakinek kéne bármily statisztikához, két kattintással kinyomtatható lenne az aznapi betegforgalom. Kötve hiszem, hogy olyan zseni vagyok, hogy ez a duplikáció csak nekem tűnik fel. Mindenesetre a háttérben azt az általános szemléletet sejtem, hogy „ez már az Aranybulla idején is így működött, ne változtassunk.”

A másik, számomra fejtörést okozó helyzet a következő.

Minden hónap elején jelentést kell írni a személyi állományról. Ennyi nővér, annyi orvos, satöbbi. Ezen kívül egy másik dokumentumban nyolc napon belül jelenteni kell, ha változás történik, akár csak olyan, hogy például kitör rajtam a férjhez menési láz, anyakönyvvezető elé vezetnek, és nevet változtatok. A lényeg, hogy jelentek nyolc napon belül. Mert ez a szabály.

De akkor vajon miért kell megírni a többoldalas jelentést minden hónap elején?Kérdeztem ezt egy illetékestől is, ő sem tudja a választ.

Adminisztráció, adminisztráció, adminisztráció viszi az időt, a hasznos időt, amit a beteggel kéne tölteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.