2024. június 1., szombat

SZŐKE JUDIT: FELESLEGES EMBERI JOGOKKAL GYÖTÖRNI AZ EMBEREKET, HA NINCS MIT ENNIÜK

SZELFI PODCAST / SZABAD EURÓPA
Szerző: NAGY ANDRÁS
2024.06.01.


A legszegényebb falvakban mindenki úgy fog szavazni, ahogy a helyi polgármester elvárja – mondja Szőke Judit, az Új Start Alapítvány igazgatója, aki évtizedek óta foglalkozik a romák felzárkóztatásával.

A nyomorban élők napi létbizonytalanságban, mindentől félve élnek, elég valamivel megijeszteni őket a választás előtt. Ráadásul soha nem fognak az utcára menni és követelőzni. A legszegényebb emberek más logika szerint élnek, amiben hosszú távú gondolkodás egyáltalán nem létezik.

Szőke Judit szerint felesleges emberi méltóságról, tudatosságról szóló beszédekkel traktálni azokat, akiknek a hónap felénél már egyetlen forintjuk sincs, akik nem tudnak mit enni, akik télen az erdőben próbálják összeszedni a tűzifát, és leülik a büntetést, ha a rendőr rajtakapja őket. Azt mondja: semmiféle kutatás nincs arról a becslések szerint több százezer állampolgárról, akik abszolút a létminimum alatt élnek Magyarországon.

Az Új Start Alapítvány többek között roma tehetségprogramot visz, személyre szabott adományt oszt és szemüvegprogramot működtet a legszegényebb falvakban. Szőke Judit nem hisz abban, hogy Budapestről fel lehet rázni a helyi közösségeket. Ha viszont tíz éven keresztül minden évben küldenek a faluba személyre szólóan, lábméretek szerint osztályozott cipőt, ott már lesz egy helyi ember, egy helyi lebonyolító, aki a program révén olyan kompetenciákra is szert tesz, amelyekkel akár polgármesterré is válhat. „Már van polgármesterünk” – mondja mosolyogva Szőke Judit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.