2024. június 19., szerda

VÁLASZTÁS UTÁN JÖTT A BOSSZÚ, FOLYTATÓDIK A BUDAPEST MÓDSZERES KIVÉREZTETÉSE

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2024.06.19.


Vitézy Dávidnak lehetett valami zsebszerződése az Orbán-kormánnyal – vélekedik Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere arra büszke, hogy hatalmi erővel le tudott emelni újabb kétmilliárd forintot a fővárosi önkormányzat számlájáról – értékelte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Varga Mihály keddi Facebook-bejegyzését. A miniszter egy hétfői ítélet alapján úgy fogalmazott: „A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester azonnali jogvédelmi kérelmét, így a Kincstár kétmilliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól”.

Az említett 30 milliárd forint a főváros számlájáról tavaly leemelt összeggel együtt értendő –magyarázta Kiss Ambrus, aki nem igazán érti, milyen érvek írhatták felül a bíróság elsőfokon hozott döntését, amely elrendelte a jogvédelmet és ezzel megtiltotta az inkasszálást.

Ahogy azt a Népszava megírta, a fővárosi önkormányzatnak az idén 75,5 milliárdot kellene fizetnie szolidaritási hozzájárulás címén, miközben a kötelező feladatok ellátására csak 35,9 milliárd forint állami támogatást kap. Így valójában Budapest segíti az állam működését 39,6 milliárddal. A szolidaritási adó mértéke az idén 30 százalékkal nő, miközben a helyi iparűzési bevételnél csak 10,5 százalékos emelkedés várható. A főváros tavaly pert indított a mértéktelen adóztatás miatt, amely több jogi kanyar után márciusban az Alkotmánybírósághoz ért. Az ügyben normakontrollt kérő Fővárosi Törvényszék annak megállapítását indítványozta, hogy a fővárost terhelő szolidaritási hozzájárulás „konfiskáló és elkobzó jellegű, aránytalan, és így nemzetközi szerződésbe ütközik, azt meg kell semmisíteni.” Az Alkotmánybíróság még nem döntött. Mindezzel párhuzamosan a főváros – hónapról-hónapra – jogvédelmet kért, hogy amíg nincs végleges döntés, jogos-e a szolidaritási adó, addig ne vonják le azt. Bár már június van, a januári kérelemről csak most született jogerős ítélet. Első fokon még jogosnak tartották a főváros kérését, de ezt felülírta hétfőn a fővárosi ítélőtábla, a kormány pedig rögtön folytatta is a pénz beszedését.

Teszi ezt annak ellenére, hogy Varga Mihály szerint „Budapest csődben van”, „az önkormányzat pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt”. Ráadásul a pénzügyminiszter szerint 5 milliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat.

– Csődről az beszél, aki maga akarja előidézni azt – mondta Kiss Ambrus, aki szerint

meglepő módon az ország pénzügyminisztere drukkol, hogy a nemzet fővárosa fizetésképtelenné váljon, miközben az ország gazdasági fellendülése erősen függ Budapesttől. A főváros pénzügyeiért felelős főpolgármester-helyettes ugyanakkor nem tagadta, hogy a város jelenleg folyószámlahitelből működik, a pénzügyi számláló mínusz 4,5 milliárd forinton áll...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.