2024. július 4., csütörtök

EP-BALOLDAL: ORBÁN MINDENT EL FOG KÖVETNI, HOGY AZ ELNÖKSÉG IDEJÉN FELFORGASSA ÉS ZÜLLESSZE AZ UNIÓS INTÉZMÉNYEKET

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2024.08.04.


A két kapura játszó Orbán elől elhallgatják az ukrán béketervet, viszont az oroszok állítólag már megküldték Washingtonnak a maguk békeajánlatát.


A magyar soros uniós elnökség önmagában az európai értékek megsértését jelenti, épp azokét, amelyeket képviselnie kellene, úgyis mint a szolidaritást, a emberiességet és a demokratikus értékrendet – véli Manon Aubry, A The Left, az EP Baloldal elnevezésű frakciójának társelnöke. Végig rajtuk tartjuk a szemünket, mert a szélsőjobb ellen harcolnunk kell. Merthogy az elmúlt évtizedben szégyenteljes bizonyítványt állított ki magáról a magyar kormány – nyilatkozta az EUReportnek, amit ingyen kapnak kézhez a brüsszeli parlamenti képviselők. Szintén a Baloldal képviselőjeként Martin Schirdewan ezt még kiegészítette azzal, hogy sajnálatos módon autokráciává züllesztette Orbán Viktor Magyarországot az elmúlt 14 évben. Mindent el fog követni, hogy az elnökség idején felforgassa és züllessze az uniós intézményeket. Jó lett volna, ha ezt előre tudatosítják magukban a tagországok és átadták volna a lengyeleknek most az elnökséget.

A NATO honlapján külön cikket szenteltek
Magyarország csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából. ebben az írásban például idézték Martonyi János külügyminisztert, aki tagságunk alkalmából Missouriban tartotta meg üdvözlő beszédét. Ebben elmondta: Végre hazataláltunk, visszataláltunk a családunkhoz. Ezzel megnyitottuk történelmünk új fejezetét. De idézi az írás Konrad Györgynek a páneurópai pikniken elmondott beszédét is, amikor 1989 szeptember 11-én megnyitotta határait Magyarország. Sőt Németh Miklós kormányfő szavait felidézték: „Egész nap az irodámban voltam és nagyon ideges. Szerencsére nem kopogtatott be ajtómon a szovjet nagykövet és Moszkvából sem kaptam telefont.”

Még a brüsszeli Politico is feldolgozta Orbánnak a TikTokon megjelent nagyon rövid videóját arról, hogy találkozott a magyar csapat egykori ukrán edzőjével, Szerhij Rebrovval. S megdicsérte az ukrán csapatot, hogy jól játszottak, viszont csalódottságának adott hangot a magyar csapat mostani EB teljesítménye kapcsán. Rebrov visszadicsérte a magyar csapatot, mire a magyar kormányfő jelezte, egyáltalán nem volt boldog. Ellenben szerinte az ukrán csapatban igazán jó játékosok vannak, amihez külön gratulált Orbán. Majd megkérdezte tőle, hogy éldegél, mi újság, mire Rebrov úgy felelt, Magyarország után – merthogy a Fradi edzője volt 2018 és 21 között- most nehéz a helyzet. Rebrov jelenleg az ukrán válogatottat vezeti. A beszélgetés idején, végig ott volt Zelenszkij elnök is, a tárgyalásuk után a folyosón ejtették meg ugyanis ezt a rövid párbeszédet.

A DW orosz nyelvű kiadásában olvashatunk egy igen alapos elemzést Orbán kijevi vizitjéről Иван Преображенский tollából, aki politológus, és a német lap kolumnistája is. Egyrészt ír arról, hogy Orbán két kapura játszik, s ezért neki olyannak tűnik, mintha kettős személyisége lenne. S arról is ír, hogy a Kreml nyilván árgus szemekkel figyelte Orbánt, mit mond és tesz Kijevben, ez a magyarázat annak, hogy Zelenszkij egyáltalán nem kezdte el taglalni és értelmezni az Orbán által felvetett tűzszüneti kezdeményezést, csak szűkszavúan lezárta a kérdést, hogy ebben nemegyszer már állástfoglalt, amihez azóta is tartja magát. Nem véletlenül beszlt telefonon épp ezen a napon Szijjártó Péter orosz kollégájával, Szergej Lavrov külügyminiszterrel. A cikk sorra veszi, hogy Orbán az elmúlt időszakban háromszor járt (a mostanival együtt) Kijevben. Először -2015-ben - Pjotr Porosenkot, előtte, 2012-ben pedig Viktor Janukovicsot látogatta meg. Utóbbiról megjegyzi, neki nem sikerült megtenni azt, befutni azt a karriert, amit Orbánnak. Merthogy az orosz barát elnök régóta élvezi az oroszok luxus vendéglátását Rosztovban, ahol az orosz titkosszolgálat vigyáz rá.

Oroszország átadta az Egyesült Államoknak az Ukrajnára vonatkozó béketervét – erről írt a Unian ukrán portál. Jurij Kobzar újságíró úgy látja, hogy Putyin sokkal nagyobb engedményekre képes, mint ahogy azt a nyilvánosság előtt hangoztatja. A lap szerint a tervet a neves újságíró, Dmitrij Gordon ismertette, aki forrásait nem nevezte meg. E szerint Ukrajnának ki kell vonulnia Donyeck és Luhanszk megyéből. Az oroszok átadnák a zaporizzsjai atomerőművet, és 100 km-es körzetbe demilitarizált zónát hozna létre., a Dnyeppertől a Fekete-tengerig. Nem léphet be a NATO-ba és semmilyen más katonai szövetségbe sem, amit az alkotmányban rögzítenének is. Viszont az uniós tagsággal szemben nincs kifogásuk az oroszoknak. 350 ezres hadsereget tarthatna fenn, és 125 katonai repülőgépnél többet semmiképp sem. A Krím kettős fennhatóság alá kerülne és szintén demilitarizált zóna lenne. Az amerikaiak feloldanák az oroszellenes szankciókat. Amint megkezdenék a tárgyalásokat, tűzszünetet rendelnének el. A tárgyalófeleket is meghatározza a béketerv: Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok, Kína és az EU. Állítólag Trumppal, mint szerintők esélyes elnökkel már megkezdték a tárgyalásokat arról, hogy milyen területekre tart igényt Oroszország – erről már a Politico is írt. Az írás a végén rögzíti: Andrej Jermak, Putyin kabinetfőnöke közölte, hogy korábbi álláspontján nem változtatva és a tűzszünet ellenében sem - Ukrajna nem köt kompromisszumot és nem ad át területet Oroszországnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.