2024. július 4., csütörtök

SEMMI SINCS EGÉSZEN ÚGY

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.07.04.


Édesek ezek a walesiek. Mintha valami kisdedóvó középső csoportjában játszódnának a tiszta ideával, miszerint a politikusoknak törvényben tiltanák meg a hazudozást. Azt kell tételeznünk, hogy a javaslat előterjesztői egyáltalán nem járatosak az emberi faj történelmében, vagy fogalmuk sincsen arról, mi az a politika, amely voltaképpen természeténél fogva mindig is a hazugságon alapul, mert, ha mindenki mindig kimondaná az igazságot, akkor nagy valószínűséggel összeomlana a civilizáció.


Úgy játszásiból azért bele lehet gondolni, mi történne, mi történhetne, ha egy ilyen törvény megszületne, aztán valami lobogó humanizmusból fakadóan általánossá válna a használata, és kies hazánkban is alkalmaznák. Illetve betartanák, mert tudjuk, hogy kormányzó pártunk a törvények közt úgy mazsolázik a számára kedvezőket kiválogatva, másokat a kukába hajítva, ahogyan Hamupipőke válogatja a lencsét a mesében. Tehát már az alapok sincsenek meg a társadalmi scifihez, álmodozni azonban mindig jó.

Gondoljunk bele, ha itt a hazugság kiiktatódna a mindennapokból. Orbán (és az összes haverja) meg sem szólalhatna, szükségtelenné válna Rogán minisztériuma, nem lenne mit mondania az összes újságjuknak, tévéjüknek és rádiójuknak, megszűnnének a sajtótájékoztatók, nem jönnének tőlük a degenerált e-mailek, egycsapásra ugyan üresebb és csendesebb, de jóval szebb is lenne a világ. Ám nagy valószínűséggel képtelen is volna működni. Sőt és mi több, társadalmunk jó része számára megszűnnének az értelmet adó jelzőkarók.

Gondoljunk bele, hogy Mária néni a sparheltnél nem tudná, kitől kell félni, ki menti meg őt, nem lenne miért krumplit kapnia, a Kossuth csak magyarnótát sugározna, az M1 vicceket mesélne, a megyei lapban tényleg nem maradna egyéb, mint a gyászhirdetés, esetleg a receptek, amiket viszont nem tudna megfőzni. De senki nem hazudná neki, azért, mert háborús infláció van, és a Gyurcsány elitta a pénzét. Olyan kietlen-üres lenne a világ, mint amilyen valójában, de senki nem állítaná róla, hogy ez a lehetők legjobbika.

S hogy mi lenne a templomokban és a papokkal, abba jobb bele sem gondolni. Meg a szent könyvekkel és iratokkal, amiből arra a következtetésre kell jutnunk, hogy voltaképp a hazugságra épül itt minden. De és ugyanakkor fölmerül a mi az igazság és igaz, ezen a mezsgyén haladva pedig eljutunk a kanti magánvalóig, annak megismerhetetlenségéig, amiből aztán Schopenhauer tata előhozakodott azzal, hogy a világ az ő képzete. Így mindeközben el is feledjük Orbán ordas hazugságait, mert játszik velünk az a rohadt asszociáció.

Pedig Orbánból indultunk el, bármennyire is a walesi utópiáról kezdtünk mesélni, mosolyogva azon, milyen naivak is ezek a kelták, hogy hogyan is képzelik ezt. Ha jobban belegondolunk, olyan ez, mint a Nyomás utána! Bud Spencer filmjének gonosz K1-e, aki felfedezte, ha az emberiség tudatából kitörli a számokat, akkor minden megbénul, ezt akarta fegyverként használni, s úgy lenne ez is, hogy a hazugság megszűntével a feje tetejére állana minden, megbénulna, ugyanakkor pedig az igazság lenne káros. Tehát semmi nem jó nekünk.

Ebben az állapotban látjuk ma reggel, hogy kormányunk idén már tizenöt milliárdot szán az augusztus 20-i ünnepségekre, így és ezzel – guruló pléh Szent István – hazudja nekünk a nemzetet, mert meg akar kábítani, illetve mellékesen, hogy a Balásy nertárs ennyivel gazdagodjék, ami már a hazugsággal szemben – ami, mint láttuk, voltaképp nem törvényi, hanem filozófiai kategória – nagyon is materiális valami, mert zsömlére lehet cserélni ellenben azzal, amit Mária néni a Kossuthon hallgat. Nehéz dolgok ezek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.