Szerző: 24.HU
2025.06.19.
Még az élelmiszerek átlagos inflációját is bőven meghaladja a szezonális zöldségek és gyümölcsök drágulása. Ennek oka a béremelkedések, a szállítás, az energia-, és egyéb költségek növekedése, nem utolsó sorban pedig az időjárás, ami áprilisban fagyokat, májusban pedig hűvös időt és kevés napsütést hozott.
Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb fagykárát szenvedték el a hazai gyümölcsösök április elején. Tönkrement a termés kétharmad-háromnegyed része, de az őszibarackban, a kajsziban és a cseresznyében 80-90 százalékos a kiesés – emlékeztetnek a lapban...
Ekkora a drágulás egy év alatt
Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere (AKI PÁIR) összegyűjtötte, mennyiért árulták a múlt héten a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket a Budapesti Nagybani Piacon. Ezek persze még nem azok az árak, amikkel mi a zöldségesnél találkozhatunk, de az itten árváltozás jelenik meg aztán a végső fogyasztói árakban is. Ha egy zöldség vagy gyümölcs most sokkal drágább a nagybanin, mint egy éve, akkor a sarki zöldségesnél is az lesz...
...Ezek a rekorderek
Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek az ára jóval 20 százalék fölött emelkedett egy év alatt. A drágulásban a határ csillagos ég.
Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek az ára jóval 20 százalék fölött emelkedett egy év alatt. A drágulásban a határ csillagos ég.
- A zöldbab ára 29 százalékkal ment fel, 2000 forint kilója.
- A fejes saláta ára 23,6 százalékkal lett több: 275 forint.
- A hazai cseresznye 2650 forintba kerül, ami 33 százalékkal több, mint tavaly.
- A hazai meggyet 1800–2000 forintos áron lehetett kapni, 111,8 százalékos drágulás.
- A belpiaci, sárga húsú sárgadinnye 700 forint/kilogramm termelői átlagáron szerepelt a kínálatban, ami 40 százalékkal több az előző évi azonos hetinél.
- Rekorder a málna is, ami 92,9 százalékkal drágult, 4100 forintba kerül egy kiló.
- A magyar szamóca (eper) viszont olcsóbb lett 11 százalékkal: 2000 forint/kilogramm volt a leggyakoribb ára.
ITT OLVASHATÓ
ITT OLVASHATÓ
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.