2016. június 22., szerda

MENEKÜLTÜGY: BEFOGADÓ VAGY GYŰLÖLKÖDŐ TÁRSADALMAT NEVELÜNK-E MAGUNKBÓL?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.06.21.


Vigyázó szemünket vessük Szeged felé: ahogy a következő hónapokban a kvótaellenes népszavazás kampányának részeként vélhetően áradni fognak a kormányoldalról érkező menekültellenes propagandaanyagok, úgy lesz egyre fontosabb az is, hogy lesz-e bárki, aki képes emberséget, megértést és józan észt kérni a magyar társadalomtól.

Ugyan nem akarták/kérték a magyarok ezt a népszavazást, és még csak hatása sem lesz Brüsszel végső döntésére, a magyar közgondolkodásra azonban nagyon is naggyal lehet majd az, amit a következő hónapokban az arcunkba tolnak.

A magyar társadalomról ugyanis tudni kell, hogy alapvetően nem befogadó attitűd jellemzi. Nem szeretjük az idegeneket, nem szívesen hagyjuk, hogy velünk éljenek, még egy asztalhoz sem szívesen ülünk velük – ez derül ki a kutatásokból. És a helyzet az elmúlt egy évben rengeteget romlott, köszönhetően annak, hogy folyamatosan a lehető legrosszabb nézőpontból (a kormány szűrőjén keresztül) értesülünk az eseményekről.

Tavaly áprilisban, majd a nyáron jóformán végig a menekültekről szólt a közbeszéd. Óriási tömegben érkeztek, ám a kerítés, vagyis a határzár megépítése után, októberben megtorpant ez a lendület – igaz, ebbe belejátszott az is, hogy télen a migrációs folyamatok is lassulnak. Mégis: idén januárra az idegengyűlölet a tetőfokára hágott, és hogy jelen pillanatban mi a helyzet, abba talán jobb bele se gondolni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.