2016. július 27., szerda

TUSVÁNYOS: HOL A QUIMBY HELYE?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Balázsi-Pál Előd
2016.07.27.


Azért az durva, hogy a délben hülyeségeket beszélő bácsik miatt az esti fellépőn verjék el a port - írja Balázsi-Pál Előd, az erdélyi Transindex felelős szerkesztője, aki 2001 és 2006 között a Tusványos zenei programjáért felelt, 2009 és 2013 között pedig a Félsziget Fesztivál kommunikációs igazgatója volt.
 
Nehogy azt higgyétek, könnyű nekem írni Tusványosról. Éveken keresztül szervezője voltam a rendezvénynek, aztán meg évekig szándékosan kerültem, és hát egy csomó érzelem kavarog bennem még mindig. Van egy csomó jó sztorim innen, de nyilván most nem sztorizgatni akarok, és kulisszatitkokat sem lenne szép elárulni. Meg van persze frusztrációm is néhány, naná, de ezt sem fogom az orrotokra kötni.
 
Hanem arról akarok írni, hogy milyen hely Tusványos.
 
Mivel annak idején a zenei programmal foglalkoztam, erről a végéről kezdem. Ez az az erdélyi fesztivál, ahol az évek során fellépett az Ismerős Arcok, a Kormorán, a P.Mobil, a Karthago, a Beatrice. De ez az a fesztivál is, ahol fellépett a Kiscsillag, a Heaven Street Seven, az Emil.RuleZ, a Budapest Bár, a 30Y, a Magashegyi Underground ésatöbbi. Ezen a fesztiválon lépett fel 2007, 2012 és 2014 után idén negyedszer (!) a Quimby, akiket most hirtelen jól szétszedett az internet népe emiatt.
 
Annak idején, amikor még KMDSZ-esként, majd ErGo-sként szerveztem, az volt a megállapodás a szervezők közt, hogy kell egy népzenei/folk nap, egy „nemzeti rock” nap, utolsó estére valami nagy név, és ott volt keretnek (zárásnak és/vagy nyitásnak) a Role, afféle házizenekarként. Ki kellett töltenünk a lyukakat, mi meg csináltunk egy román napot, ha már a tábor üzenete a párbeszéd alapon, így lépett fel többek közt a Vita de Vie, a Shukar Collective és a Zdob si Zdub (a 2004-es koncertjüket azóta is sokan a legeslegjobb koncertjükként emlegetik) is Tusványoson, meg becsempésztük az elektronikus zenéket is, hogy ne csak a Csűrbulik legyenek éjszaka, és figyeltünk arra is, hogy legyen naponta egy hazai előadó is a nagyszínpadon. Meg persze elhívtunk egy csomó jó magyarországi előadót...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.