2016. augusztus 18., csütörtök

A VÁLSÁG MINT TERMÉK

AMERIKAI NÉPSZAVA BLOG
Szerző: Bartus László
2016.08.17.


A dekadencia mindig jellemezte a nyugati jólétben depressziós értelmiségiek egy részét, már a múlt században is világvége hangulatban írtak koruk és a nyugati világ helyzetéről. Ezek az értelmiségi nyavalygások azóta nevetségesnek hangzanak, jövendöléseikből semmi nem igazolódott be, félelmeik alaptalanok volt, világvége hangulatuk indokolatlan és legfeljebb saját személyes zsákutcáik kifejeződései.

Okoskodó hülyék tehát mindig voltak, akik saját lelki problémáikat univerzális méretűre dagasztották, és pesszimista írásaikkal rombolták a közhangulatot. Nem mindig voltak sikertelenek, nagyban hozzájárultak az elkerülhetetlen pusztulásról szóló okoskodások világháborúk és bekövetkezett válságok létrejöttéhez, amelyek nem lettek volna szükségszerűek. Önbeteljesítő jóslataikkal okozói voltak a bajnak, nem hiteles hírnökei.

Ma is vannak ilyenek, a helyzet annyival rosszabb, hogy a legitim politikai pozícióba került szélsőjobboldal felhasználja ezeket, s erre rásegít a nyugati világ tudatos szétverésén munkálkodó orosz propaganda. A válsághangulat, amely elfogadottá lett a világban, ugyanezekkel az érvekkel és hazugságokkal rendelkezésre állt a Fehérlófia könyvesbolt széles választékában húsz évvel ezelőtt is, de azok érvényessége akkor a bolt ajtajáig tartott.

Azóta nem csupán diagnosztizálható elmebetegek eszmefuttatásai ezek - a periférián mozgó szélsőjobboldali csoportokban -, hanem állami ideológia szintjén megjelenő termékek, amelyeket kormányzati agytrösztök, az orosz titkosszolgálat állítanak elő, amit aktuális jelenségekkel színeznek ki, és a legmodernebb technikai eszközökkel terjesztenek. Ezek örömmel fogadják mindig egy-egy magánéleti krízisben szenvedő nyugati értelmiségi depressziós rohamait a világ válságáról és pusztulásáról.

Az öngyilkosságnak különféle módjai vannak. Ez nemcsak egyénekre igaz. Országok, nemzetek vagy kultúrák is képesek öngyilkosságra, amelyet tudatosan gerjesztett és létrehozott válsághangulattal segítenek azok a szörnyeteg ideológusok és államok, amelyek a szabadság és a jog, a nyugati civilizáció helyére lépnének. Odáig züllött a világ, hogy Magyarországon egyetemet végzett, nyelveket beszélő fiatalok a világ legtermészetesebb módján adnak elő összeesküvés-elméleteket, vonják kétségbe az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatára épülő világ jogosultságát. És nem gondolnak arra, hogy mi jöhet helyette...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.