2016. augusztus 8., hétfő

KIK ÁLLNAK TRUMP MÖGÖTT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.07.


Mike Pence Trump alelnök-jelöltje, aki ezek lobbistája, aki harcot vív a melegjogok ellen, mintha az egyházaknak bármi közük lenne a kívüálló hitetlenek erkölcseihez. Cserébe a tévéevangélista sakálok a pszichopata Trump támogatói, és azt hazudják róla, hogy keresztény. Ennyi erővel az ördögöt is nevezhetnék kereszténynek.
 
Sokan nem értik, hogyan történhetett Amerikában, hogy rasszista pszichopata legyen az Egyesült Államok esélyes elnökjelöltje. Trump nem lesz elnök, de nem sok választja el tőle. Ez így is olyan jelenség, amelyre magyarázatot kell adni.
 
Trump támogatásának nem legfőbb oka az elégedetlenség. Ma sokkal drágább minden, mint tíz évvel ezelőtt, és nehezebb megélni, de az amerikaiak racionálisak: tudják, ezen egy demagóg szociopata nem segít, csak ront.
 
Hillary Clinton megtestesíti mindazt, amit az amerikaiak megutáltak, az establisment leosztott kártyáit, a politikai klánokat, akik uralják a pártokat. Clinton nem volt kimagasló külügyminiszter, köszönhető ez részben Obama passzív külpolitikájának is. Emellett volt számos bakija, amit ki is használnak az ellenfelei.
 
De a demokrata párt konvenciója megmutatta, hogy Amerikában nagyon erős a liberális demokrácia és a szabadság. Amerikában Trump megválasztása esetén sem képzelhető el, hogy megtörténjen, ami Orbán Magyarországán, mert az alkotmány megsértését nem fogják eltűrni.
 
Mi az oka mégis Trump támogatásának? A két legfőbb ok a Tea Party és az "evangéliumi keresztény" vezetők homofóbiája, az evangéliumi kereszténység súlyos bibliaellenes torzulása és uszítása. 
 
A Tea Party nélkül nincs Trump. Ez akkor is így van, ha nem Trump, hanem Ted Cruz volt a Tea Party jelöltje. A jelenség tanulságai túlmutatnak a konkrét eseten. A Tea Party felrúgta a liberális demokráciák konszenzusát, ledöntötte a politikai korrektség, valamint a populista demagógia és uszítás határait.
 
Ennek következménye a jelenség, amelyet Freud és Jung felismert: a lerombolt gátak felszabadítják az emberek tudatalatti gondolatait, a rasszista, gyűlölködő indulatokat, amelyeket minden ember a jólneveltsége és az önkontrollja révén elfojt. Mindenkinek van sérelme, amely a tudatalattijában egy-egy esetet az elkövetőre jellemző csoportnak tulajdonít. De a tudatával kontroll alatt tartja ezeket a hamis interpretációkat, mert tudja, hogy ezek hamisak...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.