2016. szeptember 23., péntek

DONALD TRUMP TAKTIKÁJÁVAL KAMPÁNYOL A FIDESZ A NÉPSZAVAZÁSI KAMPÁNYBAN?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.22.


Az amerikai elnökválasztáson a republikánusok jelöltjeként induló milliárdos nagytőkés médiataktikájáról már sokan sokszor írtak, de ennek magyar párhuzamát, a Fidesz népszavazási kampányában csúcsra járatott tematizációs technikáját nem nagyon próbálták a magyar sajtóban vizsgálni. Mi most erre teszünk kísérletet.

Donald Trump lényegében folyamatosan botrányokat kínál a mainstream média számára. Ezekkel a botrányos kijelentésekkel a jelölt magát a politikai korrektséggel, és egy képzelt (a gondolkodásból, a kimértségből fakadó) cselekvőképtelenséggel szemben erős jelöltként a kimondás és a megoldás embereként tudja magát mutatni. Eközben a médiának nincs se ideje, se energiája arra, hogy cáfolja a jelölt hazugságait. A folyamatos botrányos kijelentések közben. mire a médiamunkások kimutatják, miért hazudik Trump, az érdeklődés középpontjába már egy új kijelentése kerül, a cáfoló cikkeket pedig már kevesebben olvassák. Így a választók nagy tömegei számára nem lesznek megcáfolva a jelölt hazugságai. Marad tehát az igazság kimondásának látszata és a cselekvőképtelenség a választók fejében.

Valami ilyesmit látunk Magyarországon is, és meglepő lenne, ha ez nem lenne szándékos. Gyakorlatilag naponta többször teljes hazugságokat, féligazságokat, vagy óriási csúsztatásokat nyilatkoznak a Fidesz politikusai.

Van, aki több százezer Magyarországra osztott menekültről beszél, miközben ahhoz, hogy a 200 ezres szám igaz legyen, kb. 5,4 millió befogadott menekültet kéne a rendszernek kezelnie. Ez a jelenlegi számok szerint kb. 15 millió Európába érkező menekültnél lenne reális, miközben tavaly kb. 1 millió menekült érkezett csak az unióba, idén pedig még csökken is ez a szám.

Orbán Viktor maga az EU-csúcsról hazafelé jövet arról beszélt, hogy az unió semmilyen lépést nem tett, pedig valójában majd minden vezető arról beszélt, nem lesz menekültkvóta, és Orbánnal egyetértve a külső határok védelmére koncentrálnak.

Lázár arról beszél, hogy a cigányoknak nem lesz pénzük, ha jönnek a menekültek, miközben az unió fizetné a menekültekre jutó pénz nagy részét, és a maradékot se kell pont a “cigányoktól” elvenni.

Lázár arról is beszél, hogy sikertelen a cigányok integrációja, miközben számos sikeres példa van erre, persze magán kezdeményezésből, mert az állam 25 éve lemondott a magyarországi cigányságról, ebből pedig 10 évet a Fidesz kormányzott.

Vidéki fideszes orvos arról beszél, a menekültek betegségeket hoznak majd be, pedig valójában minden menedékkérő orvosi vizsgálaton kell, hogy átessen.

És még folytathatnánk a sort napestig.

Azt pedig látjuk, miközben ezek a hírek bombaként robbannak a címlapokon, a cáfolatok csak késéssel érkeznek be, és addigra már két témával odébb tartunk. Illetve egy cáfolat nem annyira érdekes, mint egy nagyotmondás.


De az is probléma, hogy a torzult magyar médiaviszonyok között nem is jut el mindenkihez a cáfolat, vagy már előre olyan keretezést kapnak az azokat közlő kormánytól független médiumok, hogy nem a valóságot közlik cáfolataikban, hanem valami politikai érdeket szolgálnak ki. Ugyanis a kormánytól független média ma támadás alatt áll. A kormánypárt sikeresen próbálja elhitetni, hogy nem létezik független média, csak politikai érdek, hogy mindenki olyan, mint saját sajtótermékei...

Szeptember 30-án 18 órától a Kossuth téren lesz tüntetés Alföldi Róbert, Horgas Péter, Schilling Árpád, a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, az Artemisszó Alapítvány, a Migszol Csoport, az AVM, a Közélet Iskolája, az EKINT és a Krétakör Alapítvány kezdeményezésben, ahol azokat várják, akik a béke, az emberi jogok, a szabadság és a szolidaritás mellett állnak ki.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.