2017. január 18., szerda

NEM AZ OLIMPIÁRA, IGEN A JÖVŐNKRE! - SZÍNRE LÉP A MOMENTUM MOZGALOM

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.01.17.


A Momentum nevű új politikai mozgalom népszavazást kezdeményezett a budapesti olimpiai pályázatról. A főként fiatal értelmiségiekből álló csapat párttá alakulva a politikai tér jelentős szereplőjévé szeretne válni. Az elnökükkel, Fekete-Győr Andrással és Orosz Anna vezetőségi taggal folytatott beszélgetésünkből kiderül, hogy miért veszélyes az olimpiarendezés hosszú távon, és milyen kérdésekre nincsenek még válaszaik, valamint az is, hogy milyen meséhez hasonlítják a Momentum sztoriját.

Átlátszó: Azt nyilatkozták, hogy szeretnének olimpiát, csak nem 2024-ben Budapesten. Mikor rendezhetne akkor Magyarország olimpiát?

Orosz Anna: Szeretjük az olimpiát, nem az olimpia ellen akarunk menni. Az olimpia egy fontos nemzetközi esemény: a demokráciáról, a szabadságról, és a békéről szól. Ezek nyilvánvalóan fontos értékek. Olimpiát pedig akkor kell rendeznie egy országnak, ha az egy évtizedes társadalmi sikersorozatot koronázhat meg, és nem akkor, amikor olyan égető kérdések vannak ebben az országban például az egészségügyben vagy az oktatásban, amelyekre megoldást kellene találni.

A következő évtizedben nincs arra remény, hogy Magyarország fellendüljön annyira, hogy képesek legyünk olimpiát rendezni?

OA: Lehet, hogy van erre remény, de ha 2024-ben szeretnénk olimpiát rendezni, arra nem 2024-ben kell elkezdeni költeni a pénzt, hanem most. Az a pénz, amit az olimpiába ölünk, az mind nem arra megy, hogy 21. századi oktatást hozzunk létre, hogy megoldódjanak az egészségügy gondjai, és így tovább.


Az olimpiai pályázathoz kapcsolódó cikkeink


Nah, ki ad kilencszázezres napidíjért tanácsot az olimpiai pályázathoz?

250 millió forintos olimpia-előkészítő cég Schmitt Pállal

Olimpiai népszavazás: lenne mitől félni

Így csalták el a játékokat az amerikaiak – kis olimpiai korrupciótörténelem

Megszereztük és közzétesszük a teljes megvalósíthatósági tanulmányt a budapesti olimpiáról

Itt van a tételes lista a 2012-es olimpiai jutalmakról, nevekkel

Politikailag motivált és kézivezérelt folyamat – Dénes Ferenc a stadionlázról

A Fradi vezérigazgatójának reklámcége népszerűsítheti a budapesti olimpiát

A Fradi-vezér cége fogja reklámozni az olimpiát 900 millió forintért

410 millióval többet költenek a budapesti olimpia reklámozására

Fekete-Győr András: Olimpiát rendezni egy hónapos álom is lehetne. Ezt az egy hónapos álmot Magyarországon egy több éves rémálom követné, ha az egésznek a jelenlegi anyagi és társadalmi vonzatait nézzük. Öt területet azonosítottunk, amelyekre ezt a pénzt inkább költenünk kéne: egészségügy, oktatás, megélhetés, lakhatás, vidéki infrastuktúra.

Mik a javaslataik ezeken a területeken?

OA: Az egészségügyben az látjuk, hogy iszonyatosan nagy probléma, hogy kettéválik az ellátórendszer. A közellátásból egy szegényellátás kezd kialakulni, és emellett párhuzamosan fut a magánellátás, amit csak nagyon kevesek tudnak maguknak megengedni. Ez a folyamat veszélyezteti az ellátás biztonságosságát, ami megengedhetetlen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.