2017. január 18., szerda

ÚJKORI MAGYAR LOPÁSSOROZATOK

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.01.18.



A korrupció Magyarországon manapság már nem abban nyilvánult meg, hogy politikusokat vastag borítékkal vásárolnak meg, sokkal inkább a törvényeket optimalizálják. Mégpedig úgy, hogy bizonyos gazdasági szereplők kvázi legálisan élvezzenek versenyelőnyt másokkal szemben.

Nem telik el nap anélkül, hogy ne derülne ki a kormányközeli holdudvar valamelyik szereplőjéről, éppen hol kaszált valamelyik közbeszerzésen. Nyomon követhetjük a világ legtehetségesebb gázszerelőjének, Mészáros Lőrincnek mesébe illő meggazdagodását, a helyi kiskirályok értelmetlen pénzszórásait, vagy éppen teljes iparágak káderalapon való újra osztását. Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Andy Vajna


A kaszinópiacot sikerült a szabályozónak addig csűrnie-csavarnia, míg a legnagyobb falatnak számító Budapest mind az öt kaszinója a filmügyi kormánybiztos kezébe került. Vajna összes játékterme üzemelt 2016-ban, a 23 milliárdos forgalom felét haza is vitte osztalékként. Vajna hazai befektetéseit az AV Investments nevű cégen keresztül intézi, tavaly innen is 8 milliárd forint osztalékot vett ki, miközben akadtak drága befektetései is. Igaz, a TV2 húszmilliárdos megvételében besegített az állami Eximbank is. A csoport ősszel agresszív portfólióépítésbe kezdett.

Garancsi István

Az alig tíz éve magánparkként megnyitott, szép, de kihasználatlan Kopaszi-gát melletti területen 120 méteres - világörökségi szakemberek szerint a védett budai panorámát is veszélyeztető - felhőkarcolót, szárazföldi lakó- és szórakoztatónegyedet fog építeni Orbán Viktor kormányfő ismerőse, Garancsi István, Fideszhez köthető nagyvállalkozó. Garancsi jó időzítéssel vonta ki a takarékok felforgatása alól saját kis szövetkezetét, a Duna Takarékot, jókor fektetett be az online pénztárgépeket ellátó Mobil Adat Kft.-be, remekül látta meg a pillanatot, hogy beszálljon az ESMA plakátcégbe, közvetlenül azelőtt, hogy újraszabták volna a közterületi reklámpiacot, most tavasszal pedig bővítette portfólióját néhány agrárvállalkozással. Birtokol a soproni kaszinóból, de a legnagyobb vagyon ingatlanban pihen, a CD Hungary portfóliója a Forbes szerint 32 milliárdot érhet. Vagyona emellett a Market Zrt.-ből és a MET Zrt.-ből ered.

Mengyi Roland

Uniós pályázati csalásban érintett a fideszes országgyűlési képviselő, Mengyi Roland - állította augusztusban a 168 Óra lehallgatási jegyzőkönyvekre és tanúvallomásokra hivatkozva. A politikus összehozta a pályázni vágyókat egy pályázatíróval, az elnyert támogatásért eleinte 50, később 90 százalékot kért. Mengyi tízmillió forintos "alkotmányos költséget" is követelt, Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát a tárgyalásokon. Mengyi sokáig ragaszkodott hozzá, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el, ezért parlamenti mandátumáról sem kívánt lemondani. Végül októberben gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), mert Polt Péter legfőbb ügyész utasítására felfüggesztették mentelmi jogát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.