2017. január 26., csütörtök

PÁRKAPCSOLAT A TÁVKAPCSOLAT?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.01.26.



11 túlélési tipp (nem csak) távkapcsolatban élőknek – vendégposzt
„Ezredszer néztem meg a postaládát, vajon miért nem ír?”… „Folyamatosan azt tervezgetem, hogy milyen lesz újra találkozni”… „Mit csinál, hol lehet most?” – ezek nem egy első világháborús háttérországi katonafeleség gondolatai, hanem egy távkapcsolatban élő kortársunk dilemmái. Az Egyesült Államokban 100 emberből 4 távkapcsolatban él, és ha ez akár csak megközelítőleg hasonlít is a magyar arányokra, akkor neked is van olyan ismerősöd, aki átmenetileg vagy életvitelszerűen távol él a párjától.

Milyen a távkapcsolatok lélektana? Mitől nem működnek – és mitől igen? Tudja-e erősíteni a földrajzi távolság a párkapcsolatot? – ezeket a kérdéseket boncolgatja Hollósi Eszter pszichológus-tréner ebben a vendégposztban.

Nem mindegy, hogy a kapcsolat az életciklusának mely pontján válik távkapcsolattá: bejáratott, vagy még kiforratlan szerelemről van szó. Ez utóbbi magában rejti a „honeymoon-effect” nevű buktatót, azaz hogy a felfokozott, optimista, szimbiotikus kezdeti időszakban a másikban gyakran még csak a saját fantáziánkat látjuk. A friss kapcsolatok feladata a hétköznapi valóság megélése és az összecsiszolódás, ami távkapcsolatokban a rendelkezésre álló limitált idő miatt igazi kihívás.

Amikor a megszokott közelségbe betolakszik a földrajzi távolság, az éppen olyan kémiai folyamatokat – megvonást – indít el az idegrendszerünkben, mint amikről egy függőség kapcsán beszélünk. Feszültnek, stresszesnek érezhetjük magunkat, hirtelen magányossá válunk, és megijedhetünk attól, hogy a párunk nélkül kell meghozni bizonyos döntéseket. Van, akinek hatalmas teher, hogy egyedül aludjon, és bizony a szex is hiányzik, nem kevés hormonális és hangulati változást indítva el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.