2017. február 17., péntek

ABORTUSZTILALOMÉRT CSERÉBE MILLIÁRDOS TÁMOGATÁS

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.02.17.


Lázár János, a szokásos kormányinfón most valami kivételesen szokatlant jelentett be. Kórházak kapnak, nem is akármilyen, 8,7 milliárd forintnyi támogatást. Pontosabban a Bethesda és a Magyar Irgalmas-rendi Kórház, hogy létrehozzanak egy teljesen új, közös szülészeti-nőgyógyászati osztályt, ahol nem fogadnak el hálapénzt, és nem végezhetnek abortuszt. A támogatási szerződés ugyan nem ismert, de a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint, amennyiben a pénzt ilyen feltételekhez kötötték, az nem lehet jogszerű...

Fogy a magyar

Az abortusz visszaszorításának a miniszterelnök bizonyára örül, ugyanis évértékelőjén elmondta, hogy az országban minden szuper, csak egy bánata van: fogy a magyar. Természetesen a másik kormánypárt, a KDNP, lévén kereszténydemokraták, sem hagyhatták szó nélkül a bejelentést: „Az élet feltétlen tisztelete megkívánja a megfogant élet védelmét is. Külön üdvözöljük az üzenetértékű intézkedés kapcsán, hogy – legalább ebben az intézményben – ott, ahol az apró gyermekek világra jönnek, nem fognak terhességmegszakításokat is végezni”.

A kórházakkal kötött megállapodás pontos részleteiről, illetve, hogy feltétel volt-e a fejlesztéshez az abortusz és a hálapénztilalom, illetve, hogyha igen, szélesebb körben is kifejlesztik ezt az egészségügy területén, egyelőre Lázár nem mondott többet, ám konkrétan úgy fogalmazott: „A kórházak ezért cserébe azt vállalták, hogy ezen az osztályon nem lesz abortusz, és hálapénzt sem fogadnak el”.

Egy áprilisi hír szerint azonban a Bethesda valós igényre hivatkozva, saját maga kezdeményezte az abortuszmentes egység létrejöttét, sőt Velkey György főigazgató már tavaly beszélt erről, de ott az állami támogatás még nem került szóba.

A közleményben, amelyet a kórház kiadott, az szerepel, hogy csaknem 6,5 milliárd forintból építenek egy új épületszárnyat, a pénzből fejlesztik a sürgősségi ellátást és önálló gyermekpszichiátriai osztályt is létrehoznak.

A terhességmegszakításokat, amelyeket az osztályon nem végeznek el, „a törvényi előírásoknak megfelelően továbbra is a területileg illetékes kórházakban dolgozó és lelkiismereti okból ezt nem kizáró szülészek végzik. A természetes úton történő szülésvezetés intézményi meghonosítása mellett – a kormányhatározat által támogatott módon – világos pénzügyi feltételeket alakítunk ki: az általánosan ingyenes szülés mellett a választott szakemberek és az extra szolgáltatások után kell csak az intézmény kasszájába pénzt fizetni, ezzel szeretnénk a paraszolvencia megalázó rendszerét kiiktatni" – fejtette ki bővebben Velkey.

Arról is beszélt, hogy „széleskörű társadalmi és ökumenikus egyházi igényeknek” szeretnének megfelelni. „Egyházi kórházainkban ma ilyen ellátás nincs, de a Budai Irgalmas-rend kórházával együttműködve, a nőgyógyászati ellátást ott megteremtve, végre ez is szabadon választhatóvá válik Magyarországon."

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.