2017. április 12., szerda

TEGNAP A CEU, MA A CIVILEK - HOLNAP KI KÖVETKEZIK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.04.12.


Viszonylag hosszú meccs végjátékában vagyunk. A kormány a civilekkel szemben nem a CEU-stratégiát (két hét alatti totális ledózerolás) választotta, valójában évek óta lehet tudni, hogy a Fidesz szemét nagyon szúrják ezek a szervezetek. Most pedig tesznek egy nagy lépést afelé, hogy kicsinálják őket.

Azért vannak persze párhuzamok is a CEU-val: mondjuk az, hogy a Fidesz a jogállamiság eszméjét köpi szembe, magyarán direkt törvénykezik annak érdekében, hogy a neki nem tetsző (vagy inkább kényelmetlen) civil szervezeteket éppúgy megfojtsa, mint a Közép-európai Egyetemet. De elsőre nem így nézett ki a történet.

Egyébként pont az a szomorú, hogy ez a meccs évek óta zajlik a szemünk előtt, és azon kívül, amikor Móra Veronikát, az Ökotárs vezetőjét elhurcolták a rendőrök az irodájából (ami tényleg csúfos pillanata volt a demokráciának), a társadalmat nem igazán rengette meg a civilek elleni harc.

Ebben rejlik ugyanis a Fidesz taktikájának szépsége. Adva vannak tehát a civilek, akik „gyanús, külföldi támogatásokból” tartják fenn magukat. 2014 januárjában a magyar kormány úgy döntött, hogy saját hatáskörébe vonja a pénzek eloszthatóságát, hogy a Norvég Alapból csak állami kontrollal lehessen részesülni. Az áprilisi választási győzelem után három nappal pedig meg is indult a hadjárat: a kormány több tagja bűncselekmények elkövetésével vádolta a civil szervezeteket, Lázár János politikai befolyásolásról beszélt, és mint utóbb kiderült, maga Orbán Viktor utasította személyesen az ügyészséget, hogy vizsgálja át azt az öt civil szervezetet, melyeket „gyanúsnak” találtak. Ám ez a vizsgálat nem hozta meg a várt eredményt, ugyanis nem sikerült semmilyen gyanús dolgot találniuk. Pedig volt a szervezeteknél házkutatás (melyről később a bíróság kimondta, hogy törvénysértő volt), felfüggesztették az adószámukat, végül a több mint egy évig tartó nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.