2017. május 19., péntek

A BUKÁSHOZ IS RÖGÖS ÚT VEZET (II. RÉSZ)

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.05.18.


Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted, / Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot." (Kazinczy Ferenc: A nagy titok)

Mint az I. részben írtam, a baloldali ellenzék pártjai Debrecenben – igen erős ellenszélben – egyenlőtlen feltételek közepette próbálták a lakosságot meggyőzni arról, hogy a virágkarnevál árnyékában azért még történik egy s más a városban. Ezek a kísérletek igen kevés eredménnyel jártak. Így nem lett például semmi hatása a város több vezetőjének floridázásából, amikor éppen a napsütötte Floridában kellett tanulmányozniuk – mint utóbb kiderült, „magánzsebből” fizetve – a biomassza hasznosítását. A nem elfogult, sőt, pártatlannak mondott rendőrség természetesen megszüntette az eljárást Talán ezzel is magyarázható, hogy az ellenzék mindinkább légüres térbe került. Tömegtámogatás, bázis hiányában, tevékenységük többnyire semmi hozadékú sajtótájékoztatók megtartását jelentette. Jelenlétük a város közéletében általában hatás nélkül maradt.

Volt olyan párt, amelyik egy-egy bulvár ízű hírrel még az országos médiába is bekerült – különösebb „hazai” hozadék nélkül. Az itt élők ingerküszöbét ezek az ügyek többnyire nem érték el. Összefogni már akkor is képtelenek voltak. A külső szemlélő számára úgy tűnt, hogy nem is a Fideszt, hanem egymást akarják legyőzni. Így képtelenek voltak még egy közös március 15-ei ünnep megszervezésére is. Minden párt a maga 10 -30 fős közönségével emlékezik meg évente „méltóképpen” Petőfiről és társairól.

Így érkeztünk el 2016 decemberéhez, amikor a Fidesz egyik egyéni önkormányzati választókerületben megválasztott képviselője váratlanul elhunyt. Így a választási bizottság a megüresedett helyre 2017. május 7-re időközi választást írt ki. A voksolásnak különösebb tétje nem volt, hiszen a közgyűlésben a Fidesz többségét nem érintette. A választókerület Debrecen kertvárosi részéhez tartozott, amelyet a kampány elindulásáig több mint mostohán kezelt a mindenkori fideszes városvezetés. Mintha megállt volna az idő, olyan körülmények között élnek a lakók. Van olyan terület, ahol – 2017-ben(!) – nem biztosított az egészséges ivóvíz, az utak esős, sáros időben szinte járhatatlanok. A látványberuházások mellett, ide már nem jutott pénz, és valószínűleg úgy volt a városvezetés, hogy az ott élő – nagyrészt szegény –családok úgysem tudják érdekeiket képviselni. Egyébként is, arra talán még a madár sem jár.

A Fidesz és a Jobbik viszonylag hamar bejelentette, kit indít jelöltként. A demokratikus ellenzéki oldal már nehezebben jutott saját magával – és persze egymással is – dűlőre. Mielőtt a végeredményhez vezető útról megpróbálok képet adni, talán nem árt, ha – az első részben írtak és a fentiek fényében is – megismerkedünk történetünk főszereplőivel, a Debrecenben – ismereteim szerint – a kampány indulásakor valamilyen módon jelen levő demokratikus ellenzéki pártokkal, civil szervezetekkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.