2017. május 4., csütörtök

MÉSZÁROS LŐRINCNEK 192 ÚJSÁGJA VAN

24.HU
Szerző: Spirk József
2017.05.04.



„Nem tudom, semmi sem elképzelhetetlen” – mondta tavaly októberben Mészáros Lőrinc, amikor arról kérdezték, lehetséges-e, hogy újságokat, tévét vesz. A felcsúti polgármester cégén keresztül mára csaknem kétszáz újságot irányít.

A Fidesz vezetői hónapokig tagadták, hogy Mészáros Lőrincnek köze lenne az Opimus vállalathoz, márciusban mégis megtörtént a tőzsdei bejelentés: Orbán Viktor barátja hivatalosan is megszerezte az irányító szerepet a zavaros múltú részvénytársaságban. A bejelentéssel az is egyértelművé vált, hogy a felcsúti polgármester lett a feje az Opimus fennhatósága alatt tavaly kiépített médiabirodalomnak.

A 24.hu megkérdezte a vagyonát egy év alatt százmilliárd forinttal gyarapító Mészáros Lőrinc sajtóirodáját, hogy az Opimuson keresztül hány újság és kiadvány tartozik az irányítása alá. Választ nem kaptunk, ezért nekünk kellett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) alig kereshető nyilvántartásából kibogarásznunk az ott regisztrált nyomtatott és internetes sajtótermékeket.

A hatóság weboldalán található országos sajtóterméklista szerint a Mészáros-birodalom kiadói 192 újságot, médiakiadványt jelentettek le az NMHH-nak.

A 192 közül 141 tartozik a Mediaworks Hungary Zrt.-hez, 32 a Pannon Lapok Társaságához (PLT) és 19 a Maraton Lapcsoporthoz. Ezek mellé vásárolták meg 193.-nak az Echo Tv-t, ám piaci hírek szerint a terjeszkedés ezután sem került le a napirendről, így hamarosan meglehet akár a kétszázas álomhatár, még akkor is, ha a médiahatóság listájából valamilyen oknál fogva eddig nem távolították el a fél éve megszüntetett Népszabadságot. Mészárosék ugyanis piaci hírek szerint nem tettek le a csomagjukból még hiányzó megyei lapok megszerzéséről.

A médiacégek egy hosszú, többlépcsős folyamat során kerültek Mészáros Lőrinc kezébe. Az NMHH és a Gazdasági Versenyhivatal 2016 nyarán engedélyezte a Mediaworksnek, hogy a városi lapokat kiadó Maraton Lapcsoporttal együtt felvásárolja a 9 milliárdos forgalmú, 500 munkavállalót foglalkoztató, négy megyei lapot működtető PLT-t. A Mediaworks akkoriban még Heinrich Pecina tulajdonában volt. Az osztrák üzletember neve alatt bonyolították le a felvásárlást, majd miután összeállt a 25 milliárdos éves árbevétel termelésére képes cégbirodalom, és 2016 október 8-án megszabadultak a nem kívánt Népszabadságtól, az Opimus átvette a kiadókat. Mészáros csak ezután, hónapokkal később lépett ki az árnyékból a cégcsoport főtulajdonosaként, holott a politika és a média berkein belül már a tranzakció legelején, 2016 nyarán tényként emlegették, hogy opciója van a felvásárlására.

Ahogy a jól értesültek már az engedélyeztetésnél Mészáros várható felbukkanásának tulajdonították, hogy a hatóságok egyáltalán nem vacakoltak a jóváhagyással. A más esetekben a piaci koncentráció elkerülése fölött akkurátusan őrködő NMHH-nál fel sem vetődött annak veszélye, hogy az új médiakonglomerátum véleménybefolyásolási képessége korlátozná a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését.

A Mészáros Lőrinc két országos napilapot (Nemzeti Sportot, Világgazdaság) is megtartott, de a médiabirodalom igazán értékes és fontos elemei a megyei lapok lettek. A felvásárlás után itt koncentrálódott az ország 19 megyéje közül 12 – Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala – napilapja, amelyek azóta időről időre Orbán Viktor egyencímlapfotójával jelennek meg. A cégcsoport számos magazint, szakújságot és digitális kiadványt tulajdonol, de alapvetően a megyei lapoktól várja a bevételek felét, valamint azt, hogy az ország több területén biztosítsák az ott lakók egyetlen és kizárólagos politikai elérési lehetőségét...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.