2017. július 28., péntek

ÁLLAMI KÓRHÁZBA TERELNÉ A KORMÁNY A MEDDŐ PÁROKAT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.07.28.


Május végén egy kormányközeli lapból és a közmédia Híradójából értesült az ország arról, hogy a kormány duplájára akarja emelni a lombikkezelések állami támogatását. Az alapvetően jó intézkedésnek azonban van árnyoldala is: a hírek szerint a többletkezeléseket csak három állami kórházban lehet majd igénybe venni, ráadásul a magánintézmények betegeinek a gyógyszertámogatását is drasztikusan csökkentenék. Az EMMI nem válaszolt a döntés szakmai hátterét firtató kérdéseinkre.
Hivatalosan IVF (in vitro fertilizáció), a köznyelvben lombikkezelés a neve annak az orvosi eljárásnak, melynek során a meddő pár női tagjától levett petesejtet laboratóriumi körülmények között megtermékenyítik a pár férfi tagjától levett spermiummal, majd beültetik a nő méhébe. A lombikkezelés előtt a pár mindkét tagjának alapos kivizsgáláson kell átesnie, a nő pedig hormonkezelést kap. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint Magyarországon egy meddő párnak öt beültetést finanszíroz az egészségbiztosító.

A lombikkezelés nagyon drága, egy ciklus összköltsége átlagosan 1 millió forint. Ebből a kezeléseket megelőző kivizsgálások ára mintegy 200 ezer forint, a hormongyógyszerek ára támogatás nélkül 200-300 ezer forint, maga a kezelés pedig 400-500 ezer forint.

Az OEP-támogatás az IVF-kezelésre, és az ahhoz szükséges gyógyszerek árának 70 százalékára terjed ki. Magyarországon jelenleg három állami intézményben (Budai Meddőségi Központ, SOTE 1. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, PTE Reprodukciós Központ) és nyolc magánintézményben (Dévai Intézet, Forgács Intézet, és a több városban működő Kaáli Intézet) vehető igénybe az OEP-támogatott lombikkezelés. Az állam az összes intézményben együttesen évi 6.600 kezelést finanszíroz, ám ennél jóval többre lenne szükség, mivel egyre többen küzdenek termékenységi problémákkal. Az OEP-támogatott intézményekben emiatt több hetes vagy akár hónapos várólisták vannak.

Aki nem szeretne várni, és anyagilag is megengedheti magának, az olyan magánintézményekben is jelentkezhet IVF-kezelésre, amelyekkel az állam nem kötött szerződést (Reprosys Termékenységi Központ, Róbert Károly Magánkórház, Versys Klinika). Az egészbiztosítással rendelkező betegeknek ekkor is jár a 70 százalékos gyógyszertámogatás, de a vizsgálatokat és a lombikkezelést saját zsebből kell fizetniük a pároknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.