2017. július 27., csütörtök

NEM DÖNTHETNEK VAKON A BÍRÓSÁGOK: JOGUNK VAN TUDNI, MIRE MEGY A KÖZPÉNZ

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Vissy Beatrix
2017.07.27.


Egyre többször tapasztaljuk, hogy a bíróságok úgy mondanak ítéletet közpénz-költések eltitkolhatóságáról, hogy nem is ismerik meg azokat az adatokat, amelyek titkosításáról döntenek. Arról, hogy a titkosítás megalapozott-e, nem lehet „vakon” dönteni, ahhoz muszáj megismerni az eltitkolni kívánt adatokat.

Gyöngyösi ügyfelünk, Róbert, tavaly nyáron arra lett figyelmes, hogy a helyi képviselő-testület gazdasági társaságot alapított a várostérség fejlesztését szolgáló beruházások előkészítésére. Néhány hónappal a cégalapítást követően Róbert úgy gondolta, ideje megtudni, hogy pontosan milyen megbízásokat is ad az önkormányzat legújabb saját tulajdonú cégének, és ezeket hogyan, illetve mennyiért teljesíti a cég. Hogy válaszokat kapjon, közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzathoz. Ebben rákérdezett arra, hogy rendelt-e az önkormányzat tanulmányokat vagy fejlesztési terveket saját cégétől. Amennyiben igen, kérte, hogy ezek másolatát bocsássák rendelkezésére.

Az adatigényre a jegyző válaszolt, aki elismerte, hogy az önkormányzat számos tanulmányt és beruházási tervet rendelt, de úgy nyilatkozott, hogy ezek tartalmát Róbert (és a közvélemény) nem ismerheti meg. Az indok itt is a jól bevált, jolly joker érv: a kért tanulmányok a jegyző szerint ún. döntés-előkészítő adatok. A hozzá fűzött - logikailag nehezen követhető - magyarázat szerint az önkormányzat számos, még el nem bírált beruházási pályázaton indult, a kért tanulmányok és fejlesztési tervek pedig az ezeken benyújtott pályázati anyagok részét képezik. Mindaddig, amíg valamennyi pályázatot el nem bírálják, a tanulmányok döntés-előkészítő adatnak számítanak, mivel azok megismerése sértené az önkormányzat gazdasági érdekeit.

Az elutasító választ Róbert nem tudta elfogadni, ezért a per mellett döntött, amelyben jogi képviseletét a TASZ ügyvédháló programja biztosítja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.