2017. december 17., vasárnap

CSÖKKENT AZ ISKOLÁZATLANSÁG, MERT FOGYNAK AZ IDŐSEBB ISKOLÁZATLANOK

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2017.12.17.


Csütörtökön jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb elemző kiadványa, amelyben a 2016-os mikrocenzus eredményei közül most a legfrissebb iskolázottsági adatokkal foglalkoznak részletesen. A felmérés szerint tavaly 2 millió 217 ezer főnek volt legfeljebb alapfokú végzettsége, vagyis a 15 éves és annál idősebbek 27 százaléka legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el.


Ez egyben azt is jelenti, hogy az iskolázatlanok részaránya a 2011-es népszámlálás óta 5 százalékponttal tovább apadt. Az elemzés ugyanakkor kiemeli, hogy a változás messze nem annak tudható be, hogy kevesebb lett volna az iskolarendszerben a lemorzsolódó gyerekek száma.

A 2011 óta bekövetkezett mérséklődést ugyanis az alacsony végzettségű vagy iskolázatlan időskorúak csökkenő száma okozta.

A legtöbben (40 százalék) 2016-ban is a 65 év felettiek voltak. A többi korosztályban 10 százalék alatti az iskolázatlanok aránya. A csökkenés egyébként több évtizedes tendenciába illeszkedik: 1970-ben még a korosztály 80 százaléka, 6,5 millióan rendelkeztek legfeljebb általános iskolai végzettséggel, mostanra számuk és arányuk a harmadára esett vissza.

A felmérés emellett az iskolai végzettség szemüvegén keresztül újra szembesít minket a kettészakadt ország szindrómájával is. Szabolcsban, Nógrádban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Borsodban több mint kétszer annyi legfeljebb általános iskolát végzettek száma, mint a fővárosban, és másfélszer annyi, mint a legjobban teljesítő megyében, Győr-Moson-Sopronban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.