2017. december 17., vasárnap

UNIÓS ÁTLAG FELETT ÉLNEK A FŐVÁROSIAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.12.17.


Szédítőek a különbségek Európában az egyes régiók fejlettségi szintje szerint. A legszegényebb régiók ötöde magyar, közben még a keleti blokkban is nálunk jelenti a legnagyobb „vízfejet” a főváros. Fejlettségben viszont Bukarest alaposan beelőzött.


Az Eurostat legfrissebb évkönyve, illetve adatbázisai alapján a Napi.hu szédítő különbségekre bukkant az egyes régiók gazdasági fejlettségét összehasonlítva. A legfejlettebb uniós régió London belvárosának nyugati része. Az egy főre eső GDP itt majdnem hatszorosa az uniós átlagnak. Az uniós átlagot a legjobban a hollandiai Zeeland tartomány (ez a második legritkábban lakott terület az amúgy nagy népsűrűségű állam délnyugati csücskében) közelíti meg 28 800 euróval.

Magyarországon Budapest és Pest megye emelkedi ki, ahol a fejlettség 5 százalékkal haladja meg az uniós átlagot. Mielőtt ennek nagyon örülnénk, érdemes megemlíteni: Bukarest és szűkebb térségének fejlettsége az Eurostat vizsgálata szerint már az osztrák Tiroléval azonos, az átlagot 36 százalékkal haladja meg. Sőt a román főváros és környéke alig marad el a szupergazdag osztrák tartománytól, a Svájccal érintkező piciny Vorarlbergtől.

Az autóipari központokban, illetve a nagyobb iparvállalatok által uralt térségekben – összegezte a portál – jelentősen magasabb az egész környék egy főre jutó GDP-je...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.