2018. február 2., péntek

MEGHÖKKENTŐ SZÁMOK A LAKÁSHITELEZÉSRŐL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.02.02.


A munkanapokkal és banki munkaidővel számolva percenként 5,4 millió forinttal terhelte 2017-ben otthonát jelzáloggal a magyar lakosság – számolta ki az Azénpénzem.hu. Használt lakás vásárlásához pedig még mindig többen igényelték a gyorsabban átárazódó kölcsönöket. Rövidesen egyszerűsödik a csok igénylése, ami tovább fűtheti a hitelpiacot.

Egy év alatt – számolta ki az Azénpénzem.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett adatai alapján – 113,4 milliárd forinttal nőtt a lakossági lakáshitelek állománya. Ez a szám azonban önmagában meglehetősen félrevezető, hiszen csak a törlesztések és az új hitelfelvételek egyenlegét tükrözi. A piac pezsgését sokkal jobban mutatja, hogy tavaly összesen több mint 650 milliárd forint új lakáshitelt helyeztek ki a bankok. A munkanapokkal (ebből 251 volt tavaly) és banki munkaidővel számolva percenként 5,4 millió forinttal terhelte otthonát jelzáloggal a magyar lakosság.

A jegybanki statisztikákból hónapra lebontva az is látszik, hogy elsősorban milyen célra és milyen kölcsönt vettek fel leginkább. Az összes lakáshitel több mint 70 százalékát használt lakás vételére használták. A 2017-es összesített számok szerint enyhén többségbe kerültek a hosszabb (éven túl) fixált kamatozású kölcsönök. Érdekes módon meglehetősen nagy a különbség a hitelcéltól függően. Használt lakásra még mindig többen igényelték a gyorsabban átárazódó kölcsönöket. Korszerűsítésre viszont mindössze minden negyedik forint hosszabb távra rögzített kamatozású.

A biztonságosabb, lassabban átárazódó lakáshitelek körülbelül 2 százalékponttal kerültek többe. A teljes hiteldíj a gyorsabb átárazódás esetén átlagosan 3,21 százalék, az éven túli kamatfixálásra pedig 5,14 százalékot kell fizetni. Ez az átlag. Érdemes kiemelni, hogy az új lakáshoz hitelt felvevők mindössze 1,4 százalékponttal fizettek többet 2017 végén a biztonságért.

A bankok is nagyon elégedettek:..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.