2018. március 6., kedd

MACRON SZERINT A HAJTHATATLAN MAGYAR ÉS LENGYEL MENEKÜLTPOLITIKA ALAPOSAN BELEJÁTSZOTT AZ OLASZ VÁLASZTÁSI EREDMÉNYBE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.03.06.


- Olaszországon is végigsöpört a populista áradat, kérdés, mi lesz ezek után az európai reformokkal?

- Szlovákia is orbanizálódhat, Fico újabban szintén Sorost emlegeti

- Mészáros Lőrinc cégének szárnyalása láttán csak ámulnak-bámulnak a világ nagy tőzsdéi, de azért az ügy nem kicsit büdös

Die Zeit

Az unió most a magyarázatot keresi, hogy miért populista, Európa- és idegenellenes pártok diadalmaskodtak Olaszországban, és a francia elnök a menekültpolitikában találja meg okot. Macron kifejezetten az erős migrációs nyomásban jelölte meg az indítékot. Magyarország és Lengyelország politikája, mármint hogy nem hajlandóak menedékérőket átvenni, hozzájárult a vasárnapi eredményhez. Olaszország 4 év alatt több mint 600 ezer menekültet fogadott be. Ez volt a kampány egyik fő témája. A luxemburgi külügyminiszter szerint főleg a Liga élt abból, hogy folyton azt mondogatta: nincs szolidaritás Európában. Ennélfogva az olaszoknál rettenetes kép alakult ki az EU-ról. A luxemburgi diplomácia első embere épp ezért azt sürgeti, hogy mielőbb döntsenek a közös menedékpolitikáról, ha kell, többségi alapon. Azaz a kérdést ne vigyék az Európai Tanács elé, mert ott csakis egyhangú határozatot lehet hozni. Az pedig elképzelhetetlen, így ugyanolyan katasztrofális következményekkel járhat, mint ahogy azt Olaszországban láttuk – hangsúlyozta a luxemburgi politikus.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője újabb figyelmeztető lövésnek minősítette az választás kimenetelét, mármint hogy Európának meg kell oldania az olyan nagy problémákat, mint a menekültek beáramlása vagy a gazdaság fellendítése. A német szociáldemokraták egyik uniós politikusa úgy látja: az emberek hagyják, hogy hangos, szélsőséges és populista mozgalmak elcsábítsák őket, noha azoknak nincs válaszuk a bajokra. Az uniónak azonban erősebbnek, szolidárisabbnak és demokratikusabbnak kell lennie.

Süddeutsche Zeitung

A luxemburgi külügyminiszter szintén úgy gondolja, hogy az olasz Európa-ellenes erők felemelkedéséért azok az erők felelősek, köztük, Magyarország, amelyek megakadályozták a menekültek elosztását. Asselborn igen sajnálatosnak tartja, hogy a migráció ügyében megtagadott szolidaritás a populisták és a szélsőjobbosok malmára hajtotta a vizet. Mint mondta, a választási eredményhez hozzájárult, hogy a magyar és a lengyel kormány nem volt hajlandó végrehajtani a kvótadöntést. Ily módon az olasz választás eredménye még tovább nehezíti az európai politikát.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.