2018. március 6., kedd

MINDEN MÉDIÁT A HATALOMNAK! - AZ EGYSZÓLAMÚSODÓ VÁROSI SAJTÓ SZOLNOK MEGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSER NÓRA - PORCSON ZSOLT
2018.03.06.


Az utóbbi évtizedben folyamatosan szűkül a lokális nyilvánosság, egyre kevésbé lehet objektív, hiteles információkhoz jutni a helyi sajtóból. Minden városban van ingyenes újság, ám azok leginkább az önkormányzatot irányító politikai erők propagandáját szolgálják kritikátlanul, miközben helyi médiaguruk nőnek ki a hatalomközeli vállalkozói gyűrűből. A függetlennek mondható sajtónak nincs finanszírozója, az internet adta lehetőségektől pedig ódzkodnak a helyi nyilvánosság jelenlegi állapotával elégedetlenek

Az elmúlt három évtizedben folyamatosan változott a regionális, lokális sajtó helyzete, nagyrészt követve az országban zajló politikai folyamatokat. Az egykori monolit pártállami média első legális konkurensei már az 1990-es választások előtt feltűntek: szinte minden nagyobb vidéki városban, megyeközpontban megjelent valamilyen rendszerkritikus irányultságú, a pártállamtól független újság.

Mára ezek közül egyetlen egy sem maradt talpon – többnyire anyagi okok miatt viszonylag hamar elvéreztek.

A nagyobbnak mondható települések többsége már a rendszerváltáskor is rendelkezett valamilyen városi lappal, ám ezek is mind megújultak az 1990-es helyhatósági választások eredményeként: tartalmi sokszínűségüket az országra köszöntő szabadság és a helyi közéletben is megjelenő rég-új pártok vetélkedése tette lehetővé.

Mindez csak ott és addig volt jellemző, amíg a helyi politikai erőviszonyok nagyjából kiegyensúlyozottak voltak: amint valamelyik párt – legyen az jobb- vagy baloldali – túlhatalomra tett szert, a városi médiát is elfoglalta.

Helyi ügyekkel foglalkozó helyi rádiók is indultak szerte az országban. Az elmúlt húsz évben azonban sok elnémult, a megmaradók közül a nagyobb hallgatottságúak pedig épp most kényszerültek országos hálózatba. Elenyésztek a kis helyi kábeltelevíziók is, kivéreztették vagy felvásárolták szinte mindet.

Az ezredforduló tájától egyre nagyobb teret nyert vidéken is az interneten elérhető közéleti tartalom: független helyi online újságok indultak, virágzott a blogszféra, a civil újságírás. Az utóbbi 7-8 évben azonban ezek száma is megcsappant
.

Az utóbbi másfél évtizedben a megyei napilapok többségének szakmai és erkölcsi lepusztítása is elkezdődött, majd kiteljesedett. A külföldi tulajdonosok egyre inkább csak a költséghatékonyságra, bevételeik növelésére koncentráltak, s ennek érdekében hamar kiegyeztek a helyi hatalommal, garantált hirdetési bevételek fejében lemondtak a hatalom ténykedésének kritikus ellenőrzéséről.

Végül 2017-ben a külföldiek gyakorlatilag kivonultak a megyei napilappiacról, az összes újság Fidesz-közeli érdekeltségbe került: mára alig maradt lehetősége az embereknek arra, hogy hiteles médiumokból tájékozódhassanak településeik, régiójuk valóságos állása felől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.