2018. április 2., hétfő

ORBÁN BAJBAN VAN A RENDSZERSZINTŰ KORRUPCIÓ MIATT, DE HA GYŐZ, MÉG JOBBAN BELETAPOSSA A BETONBA AZOKAT, AKIK AZ ÚTJÁBAN ÁLLNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.02.


- Az embereknek elegük van az állami bundák sorából, de kormánybuktató hangulatot nem tapasztalni

- A szüntelen hivatalos félelemkeltés Hódmezővásárhelyen inkább az ellenzéket hívta harcba

- A piszkos tízek: oligarchák csodálatos felemelkedése Orbán közvetlen közelében

Süddeutsche Zeitung

Orbán alatt Magyarország tehetősebb, ugyanakkor korruptabb és EU-szkeptikusabb lett, írja a választás előtti helyzetértékelésében a lap. A politikus 8 éve háborítatlanul irányítja az államot és sikerült neki az, ami csak keveseknek: a nevét szinonimaként használják, ha az országáról esik szó. Sőt, még ismertebb is annál. Vitathatatlanul vezeti a közvélemény kutatásokat, ám Hódmezővásárhely jelzi, hogy egyre nagyobb az elégedetlenség a rendszerével és a korrupcióval szemben. A Fidesz népszerűsége már 2015-ben megingott, de azután jött a menekültválság és miniszterelnök számára kifizetődött, hogy úgy döntött: Merkel ellenfeleként lép fel. Erre a félelemkeltésre alapoz a mostani kampányban. De jellemzőek a támadásai az EU-bürokratái, illetve Soros ellen is. Az utóbbi ellen felsorakoztatott érvek magyarázzák, hogy Jan-Werner Müller, a princeton-i politológus miért nevezi a kormányfőt mintapopulistának. A retorikát azután koppintják pl. Ausztriában, Németországban és Olaszországban, azaz megváltoztatja az európai vitakultúrát.

Úgy állítja be, hogy pontosan tudja, ki az igazi magyar, de ez magában rejti a kirekesztést. Azt is tudni véli, hogy mit akarnak a magyarok. Kai-Olaf Lang, a német kormányközeli „Tudomány és Politika-alapítványtól felveti, nem számították-e el magukat Orbán stratégiái, amikor csak a migránsokra és a „Soros-birodalomra” összpontosítottak. Mostanában ugyanis a választási hadjáratban szinte már egyáltalán nincs szó szociális témákról. Pedig aki 8 éve hatalmon van, az nem vonhatja ki magát a felelősség alól. Szakértők aggodalommal figyelik, miként üresedik ki a jogállam. Már nem létezik igazi sajtószabadság. A Freedom House hátrébb sorolta Magyarországot a demokráciát tekintve.

Egyre hangosabbak a panaszok a mind jobban elharapózó korrupció, illetve amiatt, hogy egy kis elit mind nagyobb gazdagságot halmoz fel. Kai-Olaf Lange azt mondja, hogy a Fidesz ugyan teljesen kézben tartja a médiát, mégsem tudja elfojtani a jelentéseket a vesztegetési botrányokról. A közbeszerzések 10 legnagyobb haszonélvezője közé tartozik Mészáros Lőrinc mellett (beceneve: stróman) pl. a vő, Tiborcz István. A korrupció szintjét mutatja, hogy az OLAF majdnem kétszer annyi uniós pénzt követel vissza a magyaroktól, mint a szlovákoktól, és hétszer annyit, mint a románoktól.

Az urambátyám-rendszer miatt fokozódik az elégedetlenség, ám továbbra is jelen van a bizonytalanság és a félelem a migráció miatt. Ezért Kai-Olaf Lange úgy foglalja össze a közhangulatot, hogy erősödik a csömör, de nincs kormányváltó légkör. Azaz a Fidesz kötelező győzelmet arat a jövő vasárnap, ám azért szerez egy-két sérülést, vagyis nincs szó elsöprő sikerről. A gazdaság jól alakul, az Eurobarometer szerint azoonban a lakosság 44 %-a úgy gondolja, neki rosszul megy a sora.

Az ország rendkívül sokat profitál az uniós támogatásokból. Ennek megfelelően ellenáll annak a tervnek, hogy a menedékkérők ügyében tanúsított álláspont, valamint az európai értékek megszegése miatt 2020-tól csökkentsék az országnak juttatott alapokat. A brüsszeli pénz ugyanis segít az Orbán-kabinetnek, hogy fejlessze az infrastruktúrát, adókedvezményt adjon a német autógyáraknak és ne kelljen csökkentenie a nyugdíjakat. Vagyis az EU közvetve az ellenségét támogatja meg. Ivan Krasztev, a politológus ezt úgy fogalmazza meg, hogy a külföldi cégek nem vándoroltak el, mert bíznak az unióban, ennélfogva a magyarok nem érzik a hivatalos politika káros következményeit, hiszen jönnek a közösségi források. A nagy idegen befektetők viszont nem bírálják a magyar állapotokat. Viszont hogy nincs minden rendben, azt mutatja kivándorlók nagy száma. Egyébiránt az ifjabb nemzedékek egyre kevésbé érdeklődnek a politika iránt, ami azt jelzi, hogy az EU-szkeptikus Orbán itt is megtette a magáét...

Kurier

A magyar miniszterelnök környezetében gyerekkori barátok és családtagok szedik meg magukat a közbeszerzéseken. Immár nem tartozik azonban közéjük Simicska Lajos, aki sokáig az ország egyetlen oligarchájának számított, ám amióta összekülönbözött Orbánnal, azóta az általa ellenőrzött sajtó minden eszközt bevetve küzd a miniszterelnök ellen. A közeliek közül Andy Vajna eredetileg Hollywoodban producerként futott be, ám már évek óta Magyarországon bizniszel, mégpedig a hatalom erőteljes támogatásával. Tiborcz Istvánt, a vőt az OLAF azzal gyanúsítja, hogy uniós pénzeket sikkasztott el. De Orbán fivére, Győző is profitált az EU-s alapokból, apjának cégei pedig állami beruházásokhoz szállítanak építőanyagot. Mészáros Lőrinc egész cégbirodalmat irányít, ő az 5. leggazdagabb ember az országban.

A labdarúgás Orbán Viktor legnagyobb szenvedélye, állítólag naponta megnéz akár 6 mérkőzést is a tévében. Nélküle nem tartanak nemzetközi kupadöntőt. A legnagyobb emlékművet a szülőfalujában állíttatta magának: a stadiont. Ott gyűlik össze a meccseken a díszpáholyban a baráti kör. Mindenekelőtt persze Mészáros, aki már megszerezte a megyei újságokat, így azok a bírálók szerint csak kormánypropagandát terjesztenek. Orbán kedvence a Felcsút után a Videoton, az meg Garancsié. Az üzletember nagy építési megbízásokhoz jutott Budapesten, ő az uniós szubvenciók legnagyobb haszonélvezője az országban. Az olyan üzelmek, mint amilyenekben ők ketten is benne vannak, az utóbbi időben rendszeresen nyilvánosságra kerülnek, köszönhetően Simicska leleplezéseinek. Az üzletember azért bukott meg, mert túl erős lett, Orbán nem akarta, hogy csupán egyetlen oligarcha legyen mellette – magyarázza Schweitzer András politológus.

A miniszterelnök nagyon is tisztában van azzal, hogy a sajtó mekkora veszélyt jelent kormánya, és így az egész rendszer számára. Ezért – mondja Rényi Dániel újságíró – már rég elhatározta, hogy a siker érdekében ellenőrzése alá vonja a médiát. A kormányellenes orgánumok ellenben mind inkább nyomás alá kerülnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.