2018. október 29., hétfő

A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIA BELSŐ VÁLSÁGA - QUO VADIS EURÓPA?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: POZSÁR LÁSZLÓ
2018.10.28.


A 444 cikke szerint a strassbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága helybenhagyta az osztrák bíróságok döntését. amelyekben elítéltek egy osztrák nőt, amiért Mohamedet pedofilnak nevezte.

Mohamed, akit az iszlám vallásúak prófétának tartanak, a történelemtudomány szerint egyik házasságát akkor hálta el, amikor a “felesége” mindössze 9 éves volt. A strassbourgi döntésről szóló beszámoló szerint a bíróság nem vonta kétségbe a tudomány fenti állítását. A végzés tehát nem a pedofília tényét kérdőjelezte meg, hanem azt a jogot tagadta meg, hogy egy vallási tiszteletben részesülő személyről ki lehessen mondani azt, hogy pedofil, ha egy 9 éves gyermekkel közösült. A döntés indoklása alapján az Európai Bírósag szerint ezt a vallási béke megőrzésének célja, és a vallási érzékenység tiszteletben tartása követeli meg.

A liberális demokráciák alapvetése, hogy az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása és érvényesítése prioritást élvez az egyéb jogokkal szemben. Ez egy olyan eset volt, ahol a Bíróság úgy vélte, hogy két alapvető jog áll egymással szemben. A szólásszabadság joga, és a vallásszabadság joga. A vallásszabadság jogának érvényesítésének érdekében ezért korlátozták a szólásszabadsághoz való jogot. Mivel (később erre még visszatérünk) a vallásszabadás jogát a bíróság tévesen értelmezte, ezért a döntés azt az abszurd álláspontot erősítette meg, amely megbüntette az osztrák alperest pusztán azért, mert igazat mondott.

Jól működő, szabad, igazságos társadalmakban is születnek rossz bírósági döntések. Egy jól működő, szabad, igazságos rendszerben azonban az ilyen döntéseket a felsőbb bíróságok felülvizsgálják és módosítják a rendszert meghatározó elvek alapján. Itt viszont az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélt el igazságtalanul egy polgárt. Innen nincs hová fellebbezni. Ha jelenleg ez a hivatalos és hatályos értelmezése a szólásszabadságnak és a vallásszabadságnak Európában, akkor ez egyértelmű jele annak, hogy Európa komoly belső eszmei válsággal küzd, kezdi elfelejteni és elveszíteni eredeti identitását. A cikk írójának véleménye szerint ez összefüggésben áll azzal is, hogy miért nem képes Európa hatékonyan fellépni Orbán fasiszta rendszere ellen. Ha pedig így van, akkor a liberális Európának ezzel a belső identitásválsággal is meg kell bírkóznia, különben törvényszerűen vereségre van ítélve a rohamosan erősödő fasizmussal szemben.

2013-ban, a kereszténydemokrata internacionálén Orbán Viktor azt állította, hogy Európa válságban van, és az az út, amelyen Európa jár, zsákutca. Ennek alternatívájaként mutatta be az őáltala (már akkor!) “kereszténydemokráciának” és “keresztény-nemzetinek” hazudott klerikálfasiszta rendszert, mint a liberális demokráciák alternatíváját.

Az igazság az, hogy a vallással szövetkező fasizmusról már tudjuk, hogy hová vezet, és hogy nem lehet semminek az alternatívája. Láttuk, hogy hogyan dönt lelki, erkölcsi és fizikai nyomorba és pusztulásba népeket, akár korszakokon keresztül.

A felvilágosodás és vele a liberalizmus szabadította fel Európát attól az önkénytől, amely Orbán rendszerének szellemi elődei voltak, amelyek a vallás és az állam szövetségére épültek, és egy olyan kereszténység nevében nyomtak el és gyilkoltak le tömegeket, amely valójában soha nem volt kereszténység. A liberalizmus alapjaira épült fel a modern Európa, és az Amerikai Egyesült Államok is, ez az alap tette naggyá és gazdaggá a nemzetek között.

Azonban szembe kell néznünk azzal, hogy a Európa valóban egy belső válság jeleit mutatja. Ha a válságon nem tud urrá lenni, ha nem képes visszatalálni önmagához, akkor valóban zsákutcába jut, és képtelen lesz ellenállni a fasizmus hódításának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.