2018. november 23., péntek

HÁROM ÉVIG KÜZDÖTT A BUKÁS ELLEN GRUEVSZKI, ÉS ORBÁN VÉGIG SEGÍTETTE - ITT AZ ÁTLÁTSZÓ ÖSSZES CIKKE A TÉMÁBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2018.11.23.


Az Átlátszó évek óta követi Nikola Gruevkszki történetét Macedóniában, aki 2006 és 2016 között volt hazája miniszterelnöke. A Kreml-barát Gruevszkinek egy 2015-ben kezdődött súlyos politikai válság söpörte el a hatalmát, hiába próbálta foggal-körömmel megtartani a miniszterelnöki széket. Politikai szövetségese, Orbán Viktor eközben mindvégig kitartott mellette, és a bukás után sem hagyta magára barátját, hiszen Gruevszki politikai menedékjogot kapott hazánkban. Összegyűjtöttük a Gruevszki-ügyről az elmúlt években az Átlátszón megjelent cikkeket.

Orbán az elmúlt években sem csak erkölcsileg támogatta Gruevszkit. Az Investigative Lab Macedonia és az Átlátszó közös oknyomozásából kiderült: a magyar kormányzati körökhöz közel álló emberek médiacégeket vásároltak Macedóniában, amelyek ezután segítettek a „sorosozós” propaganda terjesztésében.

Cégiratokból kiderült: Schatz Péter, a Szlovéniában is terjeszkedő Ripost társtulajdonosa, és egy másik egykori MTVA-s vezető, Adamik Ágnes az elmúlt évben többségi tulajdonrészt szereztek több mint féltucat macedón sajtótermék kiadóiban. A kormányközeli magyar befektetők által kiszemelt macedón médiatermékek hosszú ideje támogatják a konzervatív VMRO-DPMNE korábbi macedón kormánypártot, és gyakran terjesztenek provokatív tartalmú álhíreket ellenzéki és civil csoportok lejáratására...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.