2018. december 21., péntek

BLOKKOLJUNK ÚGY, HOGY FÁJJON A FIDESZNEK

MÉRCE
Szerző: GLÁTI ANTAL
2018.12.20.


...Magyarországon a legtöbb ember azt gondolja, hogy kétféle tüntetés létezik: 1. töketlen: azaz békés, amikor a színpadról beszédeket hallgat a tömeg, majd utána hazamegy, vagy 2. tökös, azaz erőszakos (lásd 2006.).

Ez arra a téves feltételezésre alapszik, hogy egy békés tömeg nem lehet elszánt, határozott, nem lehet igazán provokatív, kínos, zavarba ejtő a hatalom számára.

Amikor Gandhi elhatározta, hogy nekiáll kiűzni az angolokat Indiából, felmérte, hogy ez erőszak útján, nyílt lázadással soha nem sikerülhet, mert mint minden állam, amely rendelkezik erőszakszervezetekkel, ezen a téren verhetetlen: ők mindig jobban szervezettek, profibbak és jobban felszereltek lesznek, több és jobb fegyvereik vannak. De erőszakmentesen, a sómenettel és hasonló akciókkal, sikerrel tudott járni. Ugyanígy Szerbiában Milosevicset sem fegyveres forradalommal buktatták meg, hanem erőszakmentes eszközökkel, sztrájkokkal, blokádokkal.

(A szerb eseményeket ez a dokumentumfilm kiválóan összefoglalja, sok tanulsággal a számunkra is, ahogy ez a közép-kelet európai forradalmakat összefoglaló videó is.)
A békés, de elszánt tömegnek van a legnagyobb ereje

Az erőszak lehet, hogy hatékony eszköznek tűnik, mert látványosabb, nagyobb médiafigyelmet vonz, megadja azt az érzést, hogy „jól odaba…tam a hatalomnak”. De valójában teljesen kontraproduktív – éppen az ellenkező hatást éri el, mint amit szeretnénk: lejáratja a tüntetőket, és legitimizálja a hatalom által alkalmazott erőszakot. Nézzük csak meg, hogy hogyan számol be a tüntetésekről a fideszmédia: próbálják erőszakosnak beállítani a békés tüntetőket, mert pontosan tudják, hogy az erőszakhoz hozzá lehet kapcsolni számtalan negatív jelzőt (pl, „csürhe, rendbontók, stb. ”), amellyel antimpátiát lehet ébreszteni a tüntetők irányában.

Másrészt a tüntetők által alkalmazott erőszak legitimmé teszi a hatalom részéről az erőszakot. A széles társadalom mindig az áldozat mellé áll. Ha erőszakosak a tüntetők, akkor a hatalom arroganciája eltűnik a rendőri fellépés mögött, hirtelen jogosnak tűnik a hatósági erőszak alkalmazása.

De ha egy békés tömeg, aktivisták vagy képviselők ellen alkalmaznak erőszakot, hirtelen megfordul a helyzet, nyilvánvalóvá válik a biztonsági őrök vagy a rendőrök fellépésének jogtalan volta és az amögött lévő hatalmi arrogancia, amely mindent földbe akar döngölni, ami veszélyes rá.

A Fidesz úthenger-gépezete kínosan ügyel a kormánypárt arroganciájának láthatatlanságára: törvények, intézmények, magántulajdon mögé rejtik a médiamanipulációt, a zsarolást, a megfélemlítést és a hatalmi önkényt. Csak olyan békés, de határozott fellépéssel lehet ezeket nyilvánvalóvá tenni, mint az MTVA elfoglalása, az ilyen fellépés mindenki számára világossá teszi, hogy milyen intézmények és gyakorlatok tartják fenn az illiberális kormányzást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.