2019. január 5., szombat

A MAI TÜNTETÉS ELÉ

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2019.01.05.


Fokozódik a düh és az elégedetlenség. Ez nem csupán frázis és közhely. A feszültség tapinthatóvá vált a levegőben. Sokakkal beszéltem és nyomon követem a Facebook híradásait is. Mindenhonnan árad a düh és a felháborodás. A sajtóban persze ilyen híreket ne keressen senki. Nem fog találni még utalást sem.

Gondolom, a rendőrség megint kirekeszti a vidéki buszokat a fővárosból. Szokás szerint. Ennek ellenére a szakszervezetek és a pártok mozgósítanak, és az emberek jönnek. Hatalmas tüntetés készül a mai napon, Budapesten és más nagyvárosokban. Az emberek láthatóan türelmük végére értek és ez nem csupán a rabszolgatörvény miatt alakult így.

A kormánypárt eközben folyamatosan provokálja az embereket, a tömegeket. Hétfőn nem mennek el a Parlament rendkívüli ülésére. A belépésre jogosult képviselők kivételével kizárják a sajtót és az ellenzék által meghívott vendégeket. Az ellenzék végre, rövid időn belül immáron másodszor, adekvát választ ad. Kimegy az utcára és egységben ismétli meg követeléseit. Elhangzik egy gyermeteg eskü is ugyan, amiből – és ezt jól jegyezzük meg – kivonja magát a Jobbik és az LMP is, de elszántak és egységesek. Végre, legalább részben, tudják és kimondják, hogy mit akarnak, bár ezek között a kormány távozása még nem jelenik meg. Ne legyünk azonban türelmetlenek. Ami késik, reméljük, nem múlik.

Az LMP-nél és a Jobbiknál azért álljunk meg egy pillanatra. Mielőtt bárkiben az a téves képzet alakulna ki, hogy mindössze az eskütételről maradnak el, látnunk kell, hogy esetükben a vonat alatt fekvő ember cseppet sem derűs mosolyával állunk szemben. Ott vannak, mert egyre fogyatkozó követőik előtt igazolniuk kell kormányellenességüket, azt azonban nem vihetik túlzásba. Magatartásuk nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy megőrizzék a belülről megosztó, bomlasztó pozíciójukat. Gondolom az egyeztetéseken a tiltakozás mikéntjéhez és céljaihoz kapcsolódó számos „kompromisszumos megoldás” fűződik hozzájuk. Ezek egyike sem nem a hangulat fokozását célozza. (Ez persze csak rosszindulatú (?) feltételezés, de nem tudom, hogy azok, akik még mindig mondjuk a Fidesz által kreált LMP mellett teszik le a voksot, miben bíznak.) Aztán itt lesznek majd nekünk vélhetőleg a provokátorok is, akikre mindenképp számítani lehet majd a nap folyamán. Nincs semmi kétségünk afelől, hogy a kormány nagyon is épít rájuk, talán a rendkívüli állapot kihirdetésén ábrándozva.

És ha már a provokációknál tartunk. A hét elején Orbán előbb részt vett a neonáci Bolsonaro beiktatásán, egyedül az Európai Unióból. Aztán kitudódott, hogy megint a nem a számára vásárolt katonai különgépen villogtatta jól ismert puritanizmusát. Aztán alighogy hazaért, mindjárt elfoglalta 4 milliárdért berendezett, ugyancsak rendkívül puritán irodáját a 40 milliárdért felújított egykori karmelita kolostorban.

Aki azt hinné egyébként, hogy ezzel a rongyrázásnak és közpénzszórásnak vége, az téved. A mindenféle hangzatos nevű terveket dédelgető kormány által csak Nemzeti Hauszmann Tervnek nevezett, a Várnegyed további átalakítását célzó vízió a legóvatosabb becslések szerint 200 milliárd forintba fog nekünk kerülni, de építészeti szakemberek szerint akár 1.000 milliárd is lehet a végösszeg. A belügyminisztérium csak a költözésének tervezésére eddig 1,3 milliárd forintot költött. Gondolom, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank egykori székházát a Tiborcz fiú már kinézte magának az ingatlan-portfólióba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.