2019. január 30., szerda

ILYEN AZ, AMIKOR KÍNA LENYOM EGY NAGYON DRÁGA ÉS FELESLEGES BERUHÁZÁST EGY KIS ORSZÁG TORKÁN

444
Szerző: HORVÁTH BENCE
2019.01.30.


Ha volt igazán jelentős geopolitikai folyamata a közelmúltnak, akkor az Kína nemzetközi terjeszkedése lehet: az Európát és Afrikát is érintő, Egy övezet, egy út névre keresztelt gigantikus beruházási projekt elindítása mellett Peking jóval aktívabb lett olyan országokban is, amelyekben eddig alig volt jelen.

Ennek a folyamatnak egyik helyszíne Dél-Amerika, ahol van elég, folyamatos pénzügyi gondokkal küszködő, a Nyugattal – konkrétan az Egyesült Államokkal – szemben megfelelően bizalmatlan és megfelelően korrupt ország. A kínaiak hatalmas hitelekkel és komoly beruházási tervekkel érkeztek a térségbe.

Rafael Correa, Ecuador 2007 és 2017 között regnált államelnöke több milliárd dolláros hitelt vett fel Kínától. Az eredmény: fejlődés nulla, viszont az ország nagyon súlyos adósságcsapdába került. Correa 2017-es bukása után egykori szövetségeséből lett politikai ellenfele, Lenin Moreno vette át a hatalmat, és az új kormány számára az egyik legnagyobb kihívás az lett, hogy mit kezdjenek a Kína felé felhalmozott tetemes adóssággal, amelyből kétes értékű infrastrukturális beruházások valósultak meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.